Erfelijke aandoeningen hond

Op deze pagina vind je een overzicht van erfelijke ziektes en gezondheidsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen. Heb je nog vragen of missen we nog belangrijke informatie? Dan horen we natuurlijk graag van je 🙂 Mail naar info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier.

Atopie
Epilepsie
Heupdysplasie
Hypoadrenocorticisme


Atopie

Atopie is een erfelijke huidaandoening die voorkomt bij heel veel verschillende rassen. Deze aandoening kun je vergelijken met hooikoorts. Er is hierbij een overgevoeligheid voor stoffen zoals huismijt, pollen en planten en dat zorgt voor allergische reacties.

Bij honden zijn deze reacties vaak wel wat heftiger dan bij mensen. Wanneer honden deze stoffen inademen kan het voor jeuk zorgen bij de kop en onder de voeten en bij de huid van de hond kan het een ontstekingsreactie opwekken.

Als je hond Atopie heeft zijn deze symptomen vaak al zichtbaar als ze tussen de 1 en 3 jaar zijn. Bij honden met een witte vacht kan de kop en bij de voeten alles gaan verkleuren naar roodbruin. Doordat het allemaal jeukt zal de hond gaan likken, wrijven en bijten en daardoor ontstaan er wondjes.

Symptomen atopie

  • Jeuk
  • Rode huid
  • Kleine wondjes
  • Aangetaste huid op kop en voeten
  • Bruinde plekjes
  • Bruine bultjes
  • Allergische reactie

Behandeling atopie

Nadat de dierenarts heeft vast gesteld dat de hond atopie heeft zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De eerste is het vermijden van de stoffen waar de hond een allergische reactie op heeft. Dit is het meest effectieve maar helaas niet altijd mogelijk.

Je kunt ook een immunotherapie starten hierbij krijgt de hond injecties met kleine hoeveelheden van de allergenen waar de hond positief op gereageerd heeft. Dit gebeurt elke paar maanden en daardoor went de hond aan de allergenen. De kans op een positieve uitkomst bij deze behandeling ligt op ongeveer 70%.

Atopie kun je ook te lijf gaan met medicatie. Er is een medicijn dat Atopics heet en daar worden goede resultaten mee behaald. Op lange duur kan deze medicatie wel vervelende bijwerkingen hebben zoals veel plassen, drinken, dunnere huid en suikerziekte.

Als laatste is ook voeding een belangrijk onderdeel bij honden met atopie. Hoog kwalitatieve voeding speciaal voor honden met huidproblemen kunnen ook een deel van de symptomen verminderen.

Atopie kan vaker voorkomen bij de volgende hondenrassen:

Boston Terriër
Boxer
Bull-Terriër
Cairn Terriër
Dalmatiër
Duitse Herder
Engelse Setter
Golden Retriever
Ierse Setter
Labrador
Lhasa Apso
Miniatuur Poedel
Miniatuur Schnauzer
Pug
Schotse Terriër
Shar-Pei
West Highland White Terriër
Wire-haired Fox Terriër


Epilepsie

Epilepsie is een aandoening waarbij de hersencellen tijdelijk verstoord worden. Dit gebeurd zeer abrupt en de frequentie tussen de aanvallen kunnen liggen tussen eens in de zoveel jaar tot zelf eens in de paar dagen.

Er zijn 2 varianten epilepsie: primaire en secundaire epilepsie. Bij primaire epilepsie vinden de aanvallen plaats zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is in het lichaam. Secundaire epilepsie vind plaats als er een aanwijsbare aandoening is in het lichaam waardoor de aanvallen plaats vinden.

Symptomen epilepsie

Wanneer je hond een epileptische aanval heeft dan bestaat deze aanval meestal uit 3 verschillende fases. De fases kunnen wel per hond en per aanval verschillen.

De eerste fase dat zijn de voortekenen van de aanval. Dit wordt ook wel de aura genoemd. Hierbij is de hond onrustig, vraagt veel om aandacht, probeert zich te verstoppen en heeft vaak een gekke blik. Wanneer je dit niet eerder hebt mee gemaakt zul je het gedrag niet goed kunnen plaatsen maar voel je waarschijnlijk wel dat er iets niet helemaal klopt. Deze fase kan een paar minuten duren maar ook zelfs een paar dagen!

De tweede fase dat is de echte aanval en die wordt ook wel de ictus genoemd. Hierbij verminderd het bewustzijn van de hond, kan die omvallen en krampverschijnselen krijgen. Vaak gaat de aanval gepaard met heftig speekselen, spontaan ontlasting laten lopen, fiets bewegingen en grote pupillen. Deze fase duurt gelukkig vaak maar enkele minuten.

De laatste fase word ook wel de herstelfase of de post-ictale fase genoemd. Hierbij is de hond van slag, kan hij blind lijken, traag reactie vermogen, moeilijk lopen en vaak ook veel om aandacht vragen.

Bovenstaande beschrijving dat is eigenlijk de algemene vorm van epilepsie maar er zijn ook andere vormen waarbij de aanvallen heel kort duren en de hond schokkende bewegingen maakt met de kop of aanvallen waarbij de hond overdreven actief is en doorgedraaid lijkt.

Behandeling epilepsie

Als je hond een epileptische aanval heeft gehad dan zal de dierenarts waarschijnlijk niet meteen met medicatie starten. Dat doen ze niet omdat ze eerst een beeld willen krijgen van het frequentie van de aanvallen. Sommige honden krijgen maar 1 keer per jaar een aanval en behandeling is dan niet nodig.

Wanneer je hond vaker aanvallen krijgt dan kan er wel een behandeling gestart worden. Ook als je hond veel last van naweeën heeft na een aanval kan het goed zijn om een behandeling te starten.

Er zijn meerdere doelen om epilepsie te behandelen:

  • Tussenpozen van de aanvallen verlengen
  • Aanvallen verkorten
  • Aanvallen minder heftig maken

In principe is epilepsie geen levensbedreigende ziekte en als je weet welke type je hond heeft dan kan je hond daar gelukkig heel oud mee worden.

Epilepsie kan vaker voorkomen bij de volgende hondenrassen

Border Collie
Bouvier
Labrador
Tervuerense Herder


Heupdysplasie

Heupdysplasie word ook wel H/D genoemd. Dysplasie betekent abnormaal gevormd en bij heupdysplasie is het de heupgewricht die een afwijking heeft. Het is een erfelijke aandoening die bij alle maten honden voorkomt maar hoe groter de hond hoe meer problemen deze aandoening veroorzaakt.

Doordat er een afwijking is passen de heupkop en de heupkom niet goed in elkaar en dat zorgt voor instabiliteit en pijn tijdens het lopen. Op langere termijn kan het voor slijtage en artrose zorgen. Overgewicht kan het probleem erger maken dus zorg dat je hondje goed op gewicht is mocht er sprake zijn van heupdysplasie.

Symptomen heupdysplasie

De symptomen van heupdysplasie verschillen per hond en hangen ook af van de ernst van de dysplasie. Honden met H/D hebben last van pijn en dat is vaak te zien aan de volgende symptomen:

  • Moeilijk op kunnen staan
  • Waggelen met de achterpoten
  • Niet graag willen rennen of lopen
  • Veel liggen
  • Niet meer kunnen springen op bijvoorbeeld bank of in de auto

Behandeling heupdysplasie

Vroeger werd er bij deze aandoening vaan een euthanasieadvies gegeven maar gelukkig is deze tijd voorbij! Tegenwoordig kunnen honden met HD prima pijnloos leven. Het is hierbij wel belangrijk dat er een goed behandelplan word opgesteld. Deze kun je het beste verdelen in 4 onderdelen:

Medicijnen

Door irritatie van het heupgewicht ontstaat er pijn en stijfheid. Dit kun je bestrijden door langdurig ontstekingsremmers te geven. Misschien denk je dat is niet goed om zo lang medicijnen te geven, misschien maakt het dan juist meer stuk? Maar dat is niet juist. Er bestaat geen gevaar dat er mer stuk gemaakt word. Met deze medicijnen worden niet alleen ontstekingen geremd maar het zorgt ook voor pijnbestrijding en het artrose proces wordt hiermee ook afgeremd.

Beweging & rust

Vooral in het begin is het belangrijk dat het gewricht rust krijgt. Je kunt beter de hond 6 keer per dag 5 minuten uitlaten dan dat je hem langere perioden laat lopen. Als de klachten dan na verloop van tijd verdwijnen kun je dit opvoeren. De beste beweging voor een hond met HD is zwemmen. Hierbij worden de spieren getraind terwijl het gewricht amper belast word. Doordat de bilspieren getraind worden zal het heupgewricht stabieler worden

Gewicht

Overgewicht is een belangrijke factor bij gewrichtsproblemen. Door het extra gewicht zal het gewricht extra belast worden waardoor er langzaam artrose opgebouwd word. Heeft je hond last van overgewicht? Dan is het raadzaam om hier zeker iets aan te doen denk hierbij bijvoorbeeld aan een afvaldieet.

Voeding

Hill's Prescription Diet Canine J/D ArtritusVoeding is ook erg belangrijk bij honden met heupdysplasie. Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan en Hill’s J/D is een voorloper op dit gebied. Zij hebben speciaal voer ontwikkeld met hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur die genen blokkeert die een kraakbeen vernietigende enzym aanmaakt. Met dit voer kan het zelfs zo zijn dat de hoeveelheid pijnstillers verlaagd kan worden! Zeker de moeite waard om uit te proberen dus.

Heupdysplasie kan vaker voorkomen bij de volgende hondenrassen

Amerikaanse Cocker Spaniël
Australian Shepherd
Basset fauve de Bretagne
Basset Hound
Beagle
Bearded Collie
Border Collie
Border Terriër
Bull Terriër

Cavalier King Charles Spaniël
Engelse Bulldog
Engelse Springer Spaniël
Foxterriër, gladhaar
Franse Bulldog
Friese Stabij
Middenslag Schnauzer
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Poedel
Schotse Herdershond
Shetland Sheepdog
Shiba
Tibetaanse Terriër
Welsh Springer Spaniël
Welsh Terriër


Hypoadrenocorticisme

Hypoadrenocorticisme, de ziekte van Addison is een zeer ernstige ziekte. Deze ziekte word veroorzaakt door dat er te weinig van de bijnierschorshormonen glucocorticoïd en de mineralocorticoïden worden aangemaakt. Dit heeft als gevolg dat de bijnieren de afweercellen een afwijkende reactie krijgen. Voornamelijk krijgen honden dit op de leeftijd tussen de 2 en de 6 jaar, maar ook honden andere leeftijden word deze aandoening gevonden.

Symptomen

In de laatste fase treden de volgende symptonen op: Sloomheid verminderende eetlust overgeven Zwakke spieren In zeer korte tijd kan de hond heel hard achterhoud gaan en uiteindelijk zelfs in shock raken.

Behandeling

Hoe word het vastgesteld? De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek van de hond en bloed onderzoeken naar mineralen, natrium en kalium, de resultaten van bloedonderzoeken zullen te laag en te hoog zijn wat aangeeft dat er minder hormonen worden aangemaakt. Ook zal er op een hart filmpje (ECG) een afwijking te zien zijn wat past bij deze aandoening. Welke behandelingen zijn er? Als de hond al in schok is zal er meteen vloeistoftherapie worden gebruikt om de waardes in het bloed weer goed te krijgen. Als de hond nog niet in schok is of als vervolg behandeling zal er bijnierschorshormonen en natriumchloride zout toegediend worden om het tekort aan te vullen.

Hypoadrenocorticisme komt vaak voor bij de volgende hondenrassen

Duitse Dog | Irish Softcoated Wheaten Terriër | Labradoodle | Labrador Retriever | Leonberger | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Poedel | Middenslag Rottweiler | Tamaskan | West Highland White Terriër

Bronnen:
Dierendokters.com
Dierenziekenhuizen.nl

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel