De meeste honden zijn qua eten niet heel erg kieskeurig. Net zoals aaseters verslinden ze allerlei soorten voedsel. Daar zit ook voedsel bij wat niet geschikt is; bedorven voedsel, karkassen of vuil. Een hond zal daardoor gaan overgeven; dit is een natuurlijke reactie op een maag die van streek is. Geeft je hond af en toe over? Dan hoef je je geen zorgen te maken, zeker als je weet waar het aan kan liggen; rotte valappels bijv.
Niet alleen aaseten of teveel eten kunnen oorzaak van braken zijn, ook stress kan een oorzaak zijn. Voordat je hond begint met overgeven zijn er verschillende symptomen die je kunt herkennen. Vaak zal de hond overvloedig gaan kwijlen, likken aan de lippen en herhaaldelijk gaan slikken.
Het is dus belangrijk om steeds in de gaten te houden wat je hond eet. Wanneer hij toch overgeeft kijk dan vooral naar het braaksel. Als het braaksel bestaat uit onverteerd voer dan heeft je hond waarschijnlijk te snel gegeten. Dat kan door gulzigheid komen, maar het kan ook een teken zijn dat je hond stress ervaart. Dat kan komen door bijv. transport, een nieuw huisdier of als een onbekende op bezoek is geweest. Door het eetschema aan te passen zou je dit soort problemen kunnen opvangen.
Wanneer moet je de wél dierenarts raadplegen?
Vaak kan het geen kwaad wanneer je hond overgeeft, waarschuw wel de dierenarts als:
- Je hond herhaaldelijk blijft overgeven.
- Het braken gepaard gaat met ernstige diarree.
- Het braaksel vermengd is met bloed.
- Als de hond een opgezwollen maag heeft.
- Wanneer hij koorts heeft.
- Wanneer je hond echt van streek lijkt.
Soms lijkt het niet zo’n ernstig probleem te zijn. Echter, bij een hond kan herhaaldelijk en langdurig overgeven tot uitdroging leiden. Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben. Ook kan een hond z’n overgeven een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Denk bijv. aan: wormen, darmontsteking, tumoren, zweren of een blokkade van de spijsvertering.
Wormbesmetting
Een hond met een ernstige wormbesmetting kan ook overgeven omdat de wormen een deel van de darm blokkeren. Dit is iets wat vaker voorkomt bij puppies dan bij volwassen honden. Verstopping van het spijsverteringskanaal door een vreemd voorwerp of een verstopping kan hetzelfde effect hebben.
Hondenziekten
Hondenziekte, parvo virus en besmettelijke enteritis kunnen allemaal ernstig overgeven veroorzaken. Hondenziekte en parvovirus is te voorkomen door de hond op tijd zijn inentingen geven.
Overgeven en diarree kunnen ook de symptomen zijn van acute maagzwelling door maagtorsie/verdraaiing. Als de maag verdraaid is hoopt verteringsgas zich in de maag op. Dit is een hele ernstige aandoening, wanneer je hier niet snel bij bent overleeft je hond het niet ?. Helaas heb ik dit mee gemaakt met Mindy; mijn lieve mooie Duitse herder van 14 ?. Onmiddellijk ingrijpen van de dierenarts is bij maagtorsie vereist.
Hoe help je jouw hond na overgeven?
Heeft je hond overgegeven en heeft hij verder geen andere symptomen zoals diarree, gezwollen maag of bloed bij het braaksel? Dat zijn dit stappen die je kunt volgen:
- Geef je hond 12 uur lang geen voer.
- Beperk het drinken; laat je hond niet overvloedig drinken maar geef elke twee uur een klein beetje water.
- Laat je hond op een rustige plek liggen en houd hem warm.
- Heeft je hond meer dan 12 uur niet overgegeven? Geef hem dan een eenvoudige maaltijd van licht verteerbare eiwitten en koolhydraten. Je kan bijv. 1 deel gekookte kip en witte vis mengen met 4 delen gekookte rijst.
- Geef je hond elke vier uur een kleine portie, en als hij niet meer overgeeft geef hem dan na twee dagen langzaam weer het gewone menu.
Opmerkingen of tips?
Heb je zelf nog andere tips of opmerkingen? Wij horen het graag! Laat hieronder een reactie achter of neem contact met ons op via het contactformulier.