Ontwormen van honden

Ontworming van je hond

hond bij dierenartsHoe belangrijk is ontworming van je hond. Elke hond komt dagelijks in aanraking met wormen en loopt daarbij het risico om een besmetting op te lopen. De meest voorkomende wormen zijn haakwormen, lintwormen, zweepwormen, spoelwormen, longwormen en hartwormen.

Hoe ontstaan wormen

De meeste wormenbesmettingen bij honden ontstaan door het eten van een larf. Deze larven kan je hond al binnenkrijgen bij het likken van een poot, het eten van een besmette vlo (lintworm) of bij het eten van uitwerpselen van een dier met wormen. Deze wormeneitjes en wormenlarven komen overal voor in de omgeving waar een ander dier met wormen ook is geweest. Zodra de eitjes zich eenmaal in de darm van je hond hebben genesteld groeien zij uit tot volwassen wormenlarven die ook weer hun eitjes gaan leggen. Dit proces zich zonder de hond te behandelen en ontwormen steeds verder ontwikkelen en vermenigvuldigen. Met alle gevolgen van dien!

Bij jonge pups komt de besmetting van wormen op een andere manier binnen. In de praktijk worden de meeste puppy’s geboren met spoelwormen. Deze jonge pasgeboren hondjes zijn besmet geraakt bij de moederhond in de baarmoeder via de placenta. Het gebeurt ook wel eens dat de pups worden besmet door het drinken van de moedermelk wanneer ze nog door de teef worden gezoogd.

Symptomen

Pas wanneer je hond erg veel last gaat krijgen van de wormen worden de symptomen pas zichtbaar voor de baas. De hond zal last krijgen van chronische maag en darmklachten. Dit zal zich uiten doordat je hond gaat braken, vermindering van eetlust en gewichtsverlies, diarree of een doffe vacht. Bij long- en hartwormen zal je hond ook kortademiger gaan worden.

Een veelvoorkomend symptoom is dat je witte stukjes of dunne, lange witte slierten in de stoelgang van de hond opmerkt. Wat ook voorkomt is dat je hond tijdens het ontlasten met zijn achterste over de grond schuift. Ook het hebben van een dikke, opgezette buik, of een hond die juist heel sterk vermagert, kunnen wijzen op een besmetting met wormen. Een infectie met wormen kan dodelijk zijn omdat de wormen voor een blokkade in het maagdarmstelsel kunnen zorgen. Bovendien bestaat het gevaar om als baasje zelf besmet te worden als de wormen niet worden behandeld. De ontworming van je hond is dan ook belangrijk om een verdere besmetting en groei van wormen tot stilstaan te brengen!

Wormenkuur mogelijkheden

Hoe vaak ontwormen?

jonge hondOmdat preventie beter is dan genezen, raden wij aan de ontworming bij je hond minimaal om de drie maanden te herhalen. Wanneer de hond het meeste van zijn tijd binnenshuis doorbrengt, zou dat voldoende moeten zijn. Is de hond het grootste deel van zijn tijd buiten, bijvoorbeeld bij een boerderij hond dan adviseren wij om het dier maandelijks te ontwormen.

Bij pups tot een leeftijd van acht weken raden wij aan om de ontworming bij 2, 4, 6, en 8 weken te doen. Puppy’s mogen pas weg bij de fokker vanaf acht weken, bij de pup zou het ontwormen dan al elke twee weken zijn gebeurd. Het kan natuurlijk nooit kwaad om hier bij het ophalen van de pup naar te informeren bij de fokker. Vanaf de leeftijd van acht weken raden wij aan om de pup maandelijks te ontwormen tot je hond zes maanden oud is. Daarna vindt het ontwormen plaats om de drie maanden, zoals dit ook wordt aangeraden voor een volwassen hond.

Wormenkuren

Je hebt keuze uit verschillende wormenkuren: zo bestaan er onder andere tabletten, pasta en pipetjes

Tabletten

Dit is een ontwormingskuur in pillenvorm. De tabletten worden verkocht naargelang het gewicht en het gewicht van jouw hond. Niet alle honden nemen deze pillen even makkelijk in. Het kan dan helpen om de pillen in een bolletje gehaktvlees te doen. Meestal lukt het zo dan wel.

Pasta

Er bestaat ook een wormenkuur in de vorm van een pasta. Deze moet je dan uitknijpen in de bek van jouw hond. Vervolgens houd je de bek van jouw hond dicht tot je hond de pasta heeft doorgeslikt. Ook bij de pasta is het verpakking mansonil tablettenbelangrijk dat de juiste dosis ontwormingsmiddel wordt aangepast aan het gewicht en de leeftijd van de hond.

Pipetjes

Als laatste heb je ook nog pipetjes met ontwormingsmiddel. Deze pipetjes bevatten een vloeistof die wordt aangebracht in de nek net achter de oren. Deze vloeistof dringt binnen via de huid in de bloedbanen. Er bestaan pipetjes die enkel ontwormen, maar er zijn ook breed werkend ontwormingsmiddelen met een dubbele werking. Het middel helpt naast het ontwormen ook bescherming tegen vlooien en teken.

Tot slot

Vergeet niet om alle andere honden en katten die bij u in huis zijn te ontwormen en behandelen. Raadzaam is om ook de hondenmand of andere ligplaats van de dieren te behandelen met anti-vlooienmiddel. Hiermee beperk je zoveel mogelijk de uitbraak van een nieuwe plaag. Bij twijfel adviseren wij ten alle tijde om uw hond door een gerenommeerde dierenarts te laten controleren en behandelen!


Aanbevolen door Perfectehond.nl:

[woof_products per_page=15 columns=3 is_ajax=1 taxonomies=product_cat:2179]