Vachtverzorging van je hond
Het belangrijkste doel van vachtverzorging is het verwijderen van de dode haren en vuil uit de vacht van je hond. Wanneer je daar mee bezig bent heb je meteen de gelegenheid om even te checken op teken, vlooien of andere ongeregeldheden zoals bultjes of rare plekjes.
Sommige honden vinden het niet leuk om gekamd te worden en daarom is het belangrijk om er echt een sociale activiteit van te maken. Dit is een goed moment om de relatie tussen jou en je hond te versterken.
Honden zijn er in alle soorten en maten en ook hun vacht verschilt dan ook behoorlijk van elkaar. De lange, zijdeachtige vachten die vereisen het meeste werk. Het is belangrijk om deze honden na elke wandeling door lang gras of bosjes te kammen en vooral als je in een omgeving woont waar er veel teken voorkomen.
Puppy en vachtverzorging
Het is goed om je puppy zo vroeg mogelijk te laten wennen aan vachtverzorging. Ook als het nog helemaal niet nodig is raden we aan om de hond toch al vachtverzorging te geven. Zo kan de pup goed wennen aan dit ritueel. Het is goed om ook meteen in de oren en bek te kijken dat maakt een dierenarts bezoek later ook makkelijker.
Eenvoudige vachtverzorging
Voor het uitkammen van klitten bij de oren, hals en onder de staart kun je beste een kam met fijne tanden gebruiken. In de ondervacht zitten vaak ook een hoop dode haren die je kunt weghalen. Doe dit ook vooral als de hond in de rui is. Bijna alle hondenrassen zijn 2 keer in het jaar in de rui,
Voor de overvloedige vacht kun je het beste een passende borstel zoeken. Een hond met harde haren kun je het beste met een stevige en stugge borstel kammen. Heeft de hond zijdezachte haren? Dan is een zachtere borstel beter.
Volg bij het kammen de richting van de haargroei en vergeet hierbij ook de onderbuik niet. Tijdens het kammen kun je meteen alert zijn op rare bultjes, plekjes of misschien wel teken of vlooien.
Bij de vachtverzorging is het ook belangrijk om de anus van je hond goed te bekijken. Het moet daar schoon zijn en ook is het belangrijk dat je geen ontstoken anaalzakjes ziet.
Zitten de haren in de weg bij de oren en ogen? Schoon dit dan voorzichtig op met een schaar. Heeft de hond wat afscheiding in de ogen? Dan kun je dit met een vochtig watje weghalen.
Vergeet ook de oren niet!
Zit er veel haar in de oren? Pluk het dan voorzichtig om aankoeken van oorsmeer te voorkomen en de kans op oorontstekingen te verwijderen.
Er zijn ook honden die teveel oorsmeer produceren en dan moeten de oren regelmatig schoongemaakt worden met een speciale vloeistof die bij de dierenarts te krijgen is.