De Belgische herdershond is een ras dat bestaat uit 4 verschillende soorten: de Mechelse herder, de Tervuerensche herder, de Laekense herder en de Groendealer herder.
Tot het einde van de 19e eeuw werden deze honden alleen nog maar gebruikt als werkhonden en vormden ze nog geen alleenstaand ras. Pas in 1901 werden ze voor het eerst opgeschreven in het fokboek.
Uiterlijk Belgische herder
Bij het uiterlijk ligt het er natuurlijk aan welke soort Belgische herder je hebt. Over het algemeen worden deze herders tussen de 56 en 66 cm hoog en worden ze tussen de 20 en 30 kilo. Het ligt er hierbij natuurlijk ook aan of je te maken hebt met een mannetje of vrouwtje.
Ze komen voor in verschillende kleuren zoals: zwart, roomwit, rood/tan, zwart met tan,
Leeftijd Belgische herder
De Belgische herder wordt gemiddeld zo een 14 jaar oud. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en er zijn ook Belgische herders die nog ouder worden dan 14 jaar.
Voordelen
- Kan goed met kinderen overweg
- Waaks en erg aanhankelijk
- Kan ook ingezet worden als speur of politiehond
- Goed af te richten
Nadelen
- Veel beweging nodig – Niet geschikt voor flat
- Kan een tikje jaloers zijn
- Impulsief
Erfelijke aandoeningen
De meeste middelgrote rassen hebben last van typische aandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij de Belgische herdershond is dit niet het geval. Dat komt door zijn lichte skelet en compacte bouw.
Over het algemeen zijn deze honden wel gezond maar er zijn wel een aantal aandoeningen die toch voorkomen.
Huid allergieën
Oogaandoeningen
*Bronvermelding: De Laekense herder: Honden Boek, Het naslagwerk over honden