Boxer informatie

BoxerDe boxer behoort tot de dogachtige en is verwant met de vele rassen die zich hebben ontwikkeld uit de Molossian Hound. Dit is een oud-Griekse waak en vechthond en herdershond.

Rond 1890 zijn mensen in München begonnen een zeer uitgewerkt plan voor het fokken van de Boxer. Het doel van het fokken van de Boxer was een hond te fokken die zeer snel was, goed kon springen, groot uithoudingsvermogen en het moest een hond zijn die zowel kon aanvallen als verdedigen.

Uiterlijk Boxer

De Boxer is een gespierde hond met fijne korte haren. De hond heeft een vierkante snuit. Het mannetje heeft een schouderhoogte van 57 tot 63 centimeter en de vrouwtjes tussen de 53 en 59 centimeter. Het gemiddelde gewicht van een reu is ongeveer 32 kilo en bij de teefjes ligt dit op ongeveer 28 kilo.

De neus is vaak zwart en behoorlijk breed. De voorsnuit is meestal zwart en de bovenkaak is wat ingekort. De onderkaak groeit er net iets voor en buigt naar boven. Ze hebben zware lippen maar niet zo zwaar dat ze de tanden niet kunnen bedekken. Dit is een hond met zeer sprekende uitdrukkingen.

BoxerEerder werden de staart en oren van de hond gecoupeerd. Dit is sinds oktober 2001 in Nederland verboden en in België is dit verboden in 2006.

Leeftijd Boxer
De gemiddelde leeftijd van een boxer ligt tussen de 10 en 12 jaar. Er zijn gelukkig altijd uitzonderingen dus ook jou boxer zou ouder kunnen worden!

Voordelen

  • Blije energieke hond
  • Waakzame hond
  • Slimme en snelle leerling
  •  
    Nadelen

  • Grote hond - met reizen kan dat lastig zijn
  • Veel energie, zonder bezigheid kan hij gaan slopen
  • Erfelijke aandoeningen

    Hondenras Boxer informatie

    Dilatatieve Cardiomyopathie (DCM)

    Dilatatieve Cardiomyopathie is een spierziekte van het hart. Doordat de hartspiercellen niet genoeg spierkracht hebben ontstaat er een verwijding aan de spierwand van de linker of rechter kamer.

    DCM is een erfelijke aandoening en komt pas op latere leeftijd tot uiting. De hond is hier dus mee geboren maar hoe en wanneer dat heeft met verschillende factoren te maken.

    Er zijn verschillende symptomen bij DCM bijvoorbeeld: hoesten, benauwdheid, minder uithoudingsvermogen, oedeem - vaak bij de buik te zien en toevallen.

    DCM moet behandelt worden als hartfalen en daarvoor is het belangrijk dat er een combinatie aan behandelingen te starten waaronder verschillende soorten medicijnen.

    Progressieve Retina Atrofie (PRA)

    PRA is een oog probleem waarbij de staafjes of kegeltjes in het netvlies verkeerd vormen of afsterven. Soms zijn het ook de staafjes en kegeltjes tegelijk die afsterven of vervormen. Dit zorgt voor blindheid. PRA is een verzamelnaam van verschillende ziektes die dezelfde symptomen veroorzaken.

    De meeste vormen van PRA veroorzaken symptomen op middelbare leeftijd maar helaas zijn er ook vormen waarbij de symptomen zich kort na de geboorte al laten zien. De aandoening treedt gelijktijdig aan beide ogen op.

    Helaas is er nog geen behandeling tegen deze aandoening en het zorgt altijd voor volledige blindheid.

    Honden kunnen gelukkig heel goed ruiken, horen en ze kunnen leren om zich zelf te redden.

    Heupdysplasie (HD)

    HD is een aandoening aan het heupgewricht. Dit gewricht bestaat uit 2 delen dat samen gehouden word door een gewrichtsband en gewrichtskapsel. Als deze aansluiting bijvoorbeeld te slap is dan word het gewricht veel minder stabiel en dan is er sprake van heupdysplasie.

    De pijn voor de hond zal op den duur steeds erger worden en daardoor zal hij minder bewegen waardoor zijn spieren gaan verslappen. De boxer zal gaan hinken en hoe meer het verergerd hoe minder hij zal gaan bewegen. Ook stijfheid is een symptoom van HD. Hij zal zelf steeds minder willen wandelen en rennen.

    Er zijn verschillende factoren bij HD. Een deel is genetisch maar ook de omgevingsfactoren spelen een grote rol. Geef de hond genoeg beweging en de juiste voeding zodat de hond op gewicht blijft. Zo heeft HD minder kans! Let er wel op dat je je hond niet overbelast dat is natuurlijk ook niet de juiste manier.

    Boxer

     
    Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

     

    Bezoek ook eens een van onze partners

    0
      0
      Winkelwagen
      Je hebt geen productenTerug naar de winkel