Zoals de naam al doet denken komt de Duitse herder van oorsprong uit Duitsland. Tegen het einde van de 19e eeuw waren de herdershonden verspreid over heel Europa. Qua uiterlijk konden deze herdershonden nog wel wat van elkaar verschillen.
De Duitse herder is te gebruiken voor verschillende doeleinden zoals bijvoorbeeld de blinde geleide hond maar hij is ook zeker geschikt als gezinshond.
Uiterlijk Duitse Herder
Bij het gemiddelde gewicht van de Duitse herder ligt het er aan of je hond een mannetje of een vrouwtje is. Een mannetje is gemiddeld tussen 30 en 40 kilo en de vrouwtjes zijn gemiddeld tussen 22 tot 32 kilo, het mannetje word ongeveer 62.5 cm hoog en het vrouwtje 57.5 cm hoog.
De vachtkleur is vooral zwart en bruin en lichtbruin of (wolfs)grauw. Er is een verschil tussen show lijnen en werklijnen. De showlijnen zijn meestal zwart/roodbruin met een aflopende rug. Ze zijn ook groter en zwaarder als de werklijnen. De werklijnen zijn vaak een stuk kleiner en deze zijn meestal zwart of grauw.
Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van een Duitse herder ligt tussen de 10 en 12 jaar maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen!
Voordelen
Nadelen
Erfelijke aandoeningen
Bijna elk ras heeft wel last van problemen en erfelijke aandoeningen en dit is ook zo bij de Duitse herder. De Duitse herder van tegenwoordig heeft een sterk aflopende rug. Dit was vroeger niet zo, oen leek de rug meer op die van de Belgische herder. De aflopende rug heeft gezorgd voor HD en lumbosacraalstenose (lage rugpijn). Dit zijn 2 aandoeningen die veel in dit ras voorkomen.
Heupdysplasie en elleboogdysplasie (HD & ED)
Bij de Duitse herder komt de afwijking HD en ED vaak voor. Dit zijn aandoeningen aan de heup en elleboog gewrichten. Beide afwijkingen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het is een samenspel van genetische factoren en omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld voeding, beweging en het gewicht van de hond.
Als de omgevingsfactoren optimaal zijn dan zal deze afwijking minder snel optreden. Zorg daarom voor goede voeding en veel beweging. Dit zorgt ervoor dat de hond op gewicht blijft en een kleinere kans heeft op HD of ED.
Spondylose
De aandoening spondylose is een erfelijke aandoening aan de tussen-wervels van de rug. Wanneer deze slijtage gaan vertonen zal het lichaam extra ongewenste botweefsel aanmaken. Door dit extra botweefsel kunnen gewrichten gaan vergroeien waardoor de hond zich uiteindelijk niet meer goed kan bewegen. Vaak gaat dit gepaard met behoorlijke pijnen en in extreme gevallen kunnen zenuwen bekneld raken en uitvallen.
Spondylose is niet operatief behandelbaar maar pijnstilling en medicatie is wel mogelijk. Ook kunnen honden baat hebben bij laser en hydrotherapie.
Atopie
Atopie is een aandoening die bij veel hondenrassen voorkomt. Het is een beetje vergelijkbaar met hooikoorts bij ons mensen. Wanneer de hond de natuurlijk pollen inademt krijgen ze op verschillende plekken jeuk en bij contact met de huid kan dit een ontsteking reactie opwekken. Door de jeuk zullen de honden zich impulsief gaan likken of zichzelf gaan open bijten. Gelukkig is deze aandoening goed behandelbaar.
Degeneratieve Myelopathie
Degeneratieve Myelopathie is een aandoening waarbij het zenuwen in het ruggenmerg er langzaam mee stoppen. Vaak is deze aandoening zichtbaar als de hond tussen de 5 en 8 jaar is maar soms zijn er ook uitzonderingen waarbij de hond nog jonger is als de aandoening aan het licht komt.
Deze aandoening zal helaas steeds erger worden en de hond zal steeds minder zijn achterpoten kunnen gebruiken. Uiteindelijk kan de hond zelfs incontinent worden. Helaas is deze aandoening niet te behandelen en is de prognose heel slecht maar gelukkig is deze aandoening niet pijnlijk voor de hond.
Chronische superficiële keratitis
Chronische superficiële keratitis wordt ook wel Pannus genoemd het is een aandoening aan het oog die veroorzaakt wordt door chronische oppervlakkige ontsteking aan de hoornvlies. Eerst zal het alleen een waas zijn maar uiteindelijk zal het leiden tot littekens en blindheid.
De behandeling van Pannus bestaat uit oogdruppels en soms ook bestralingen. Bij deze aandoening is het belangrijk dat UV licht zoveel mogelijk vermeden word. Er zijn zonnebrillen voor honden die hier een uitkomst kunnen bieden.
Osteosarcoom
Osteosarcoom is een vorm van botkanker die het meeste voorkomt bij dieren. Bij deze vorm ontstaan er kwaadaardige tumoren die heel snel groeien. Wanneer de diagnose gesteld wordt is het meestal al te laat. De meeste honden overlijden door deze aandoening doordat de tumoren uitgezaaid zijn naar de longen.
Als de kanker nog niet uitgezaaid is kan in sommige gevallen de poot nog geamputeerd worden waardoor de kanker niet verder verspreid.
Otitis externa
Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit gebeurt vaker bij honden met hangende oren omdat het lastiger is om deze schoon te houden en omdat deze oren minder goed ventileren.
Deze ontsteking kan door verschillende redenen veroorzaakt worden zoals: bacteriële infecties, mijten, tumoren, poliepen en zo zijn er nog veel meer oorzaken. Vaak word deze ontsteking ook gezien bij honden die atopie of voedselallergie hebben.
Hondenrassen vergelijken
Ben je benieuwd welke hond nu echt bij jou past? SayHi.dog is een community van hondenliefhebbers die stemmen uitbrengen voor hun hond op tal van vragen. De stemresultaten leiden tot meer inzicht over hondenrassen. Wil je je hond nog beter leren kennen of wil je hondenrassen vergelijken? Check dan: SayHi.dog ?