De Teckel een andere benaming voor het hondenras de dashond. Oorspronkelijk werd dit hondenras gefokt om op dassen te jagen en daar komt de naam dan ook vandaan. De teckel is een goede gezinshond maar het is ook een jachthond met een groot uithoudingsvermogen.
Oorspronkelijk is de teckel niet echt een gehoorzame hond maar met de juiste training en genoeg geduld kun je ook de teckel het een en ander aanleren.
Uiterlijk Teckel
Teckels hebben korte pootjes en hebben een lang lichaam.
Ze komen in 3 verschillende groottes voor:
- De standaard dashond: borstomvang boven 35 cm en tot maximaal 9 kg
- De Dwergdashond: borstomvang tussen 30 en 35 cm en tussen 6 en 7 kilo
- Kaninchen dashond: borstomvang tot 30 en gewicht tussen de 4 en 5 kilo.
De vacht van de teckel komt in drie vormen voor: langharig, kortharig en ruwharig. Er zijn ook verschillende vachtkleuren mogelijk zoals bruin en zwart, roodbruin, willekeurig (ruwharige teckels), blond of geelbruin (ruwharige teckels). Naast deze kleuren zijn ook grijs en wit mogelijk. Er zijn ook verschillende tekeningen die de teckel kan hebben zoals de tijgertekening en stroming in de vacht.
Leeftijd
De meningen over de gemiddelde leeftijd van de teckel lopen een beetje uit een. Over het algemeen word er aangegeven dat de hond tussen de 12 en 15 jaar word maar er zijn ook veel teckels die zelfs nog ouder worden!
Voordelen
- Kan makkelijk meegenomen worden
- Kan meestal goed met andere huisdieren
- Kan hoge leeftijden bereiken
- Zeer trouwe en loyale hond
Nadelen
- Mogelijk overmatig blaffen
- Gezien hun jachtdrift niet de makkelijkst opvoedbare honden
- Heeft een groot jachtinstinct en houdt van jagen (vogels, egels e.d.)
- Achterdochtig tegen vreemden
Erfelijke aandoeningen
Bij elk hondenras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Dit is ook zo bij de teckel. Hieronder geven we een kleine uitleg van de erfelijke aandoeningen waar de hond meer kans op heeft.
Bij de tussenwervelschijven van de hond zit bindweefsel. Bij een hernia scheurt dit bindweefsel en dan komt er een gel achtige kern naar buiten. Deze kern kan op het ruggenmerg drukken of de zenuw die daar vandaan komt en dat doet pijn! De meeste hernia’s komen voor in de nek bij de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels.
Hernia nuclei pulposi (Hernia)
Doordat de teckel een enorm lange rug heeft zijn de tussenwervelschijven bij de overgang van borst naar lage rug extra gevoelig. Als de druk op de zenuwen te groot word kan er uitval van de zenuwen optreden. Dit zijn verlammingsverschijndelen.
Er zijn verschillende behandelingen. De eerste is rust en pijnstillers. De meeste hernia’s verdwijnen op den duur vanzelf als er lange periodes van rust worden gehouden. Er is ook een operatieve behandeling die uitgevoerd kan worden als de rust en pijnstillers niet werken. Bij deze operatie word de onderkant van de tussenwervelschijf weggehaald en daardoor verdwijnt de druk op het ruggenmerg.
Mitralisklep degeneratie
Mitralisklep degeneratie betekent de aantasting van de hartklep. Door aantasting kan de klep niet meer goed sluiten. Als de klep niet meer goed sluit dan kan het bloed terug lekken. Dit is een erfelijke aandoening die langzaamaan steeds erger word. De hond heeft er eerst geen last van maar de dierenarts zal wel een ruis horen bij het beluisteren van het hart.
Met de juiste medicatie zijn deze problemen vaak nog lang goed te behandelen.
Oogproblemen
Bij de teckel komen verschillende oogproblemen voor zoals PRA, cataract en distichias. PRA is een aandoening aan het netvlies. Cataract is grauwe staar en bij distichiasis groeien er extra haren op de oogrand. De rasvereniging heeft besloten dat het testen op oogafwijkingen verplicht is. Er mag alleen nog gefokt worden met honden die vrij zijn van PRA en Cataract en 1 van de honden moet vrij zijn van distichiasis. Daardoor komen er bij de verantwoorde gefokte teckels nu weinig oogproblemen voor.
Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!