Waar is dat vlooienmiddel gebleven?
Het beste vlooienmiddel voor de hond is een artikel over de vlo zelf, hoe je hond eraan maar vooral ook er vanaf komt. Want …….. zie je daar wat springen? Dan is het foute boel.
Vlooienmiddel (spray en druppels) altijd in voorraad
Als hondeneigenaar kun je eenvoudigweg niet zonder een goed vlooienmiddel. Een hond (of kat) met vlooien is geen feest. Zeker als die beestjes het niet alleen op je viervoeter maar ook op jou voorzien hebben. Nadat je het zelf één keer meegemaakt hebt staan vlooienmiddelen voortaan bovenaan de voorraadlijst én binnen handbereik.
Eerst maar heel kort wat feiten. Wat is een vlo, hoe vermenigvuldigt hij zich en wat doet hij precies?
De vlo
In Nederland komen meer dan 2.000 soorten vlooien voor. En de meeste bekende is ….. de kattenvlo. Als jouw hond vlooien heeft, heeft hij waarschijnlijk kattenvlooien ?
Bloedparasiet
Een vlo is een bloedparasiet, die zich in de vacht of veren van gewervelde dieren nestelt. Niet alleen honden en katten kunnen last van vlooien hebben. De vlo is ook niet vies van vogels. En zoals de naam van de parasiet doet vermoeden: hij voedt zichzelf met het bloedt van het dier, dat hij te grazen neemt.
Een vlo zit niet stil
Een vlo is enorm productief. Nadat hij zich tegoed heeft gedaan aan het bloed legt hij honderden eitjes (soms wel duidend). Daar komen larven uit en die kruipen naar een donkere plek. Bijvoorbeeld naar plinten of kieren in huis.
De larven eten nog wat poep, vervellen een paar keer en uiteindelijk heb je nieuwe vlooien. Door warmte en trilling komt de vlo uit zijn pop (omhulsel) en begint het feest opnieuw. Dan is het tijd om een of meerdere vlooienmiddelen uit de kast te halen.
Hoe een hond aan vlooien kan komen
Veel mensen denken dat vlooien van de ene hond op de andere overspringen. Maar waarschijnlijk krijgt je hond vlooien als je hem uitlaat. Zeker op honden uitlaatplaatsen kan het krioelen van de vlooien. Ook kun je ze onder je schoenen mee naar binnen nemen. Een fabel is trouwens dat het aan slechte hygiëne ligt. Al is jouw huis brandschoon, het is helaas geen garantie voor een vlo vrij leven.
Heeft mijn hond last van vlooien?
Een vlooienbeet jeukt als de neten. Bij mens en dier. Wanneer je hond last heeft van vlooien gaat hij likken, krabben en heftig gaat bijten op bepaalde plekken. Als hij dat vaker dan normaal doet moet je zijn vacht goed inspecteren. Kijk of je geen vlooien ziet (springen), zwarte vlekjes op zijn huid ziet of zwarte korrels in zijn mand aantreft. Dat zijn namelijk vlooienpoepjes.
Vlooienmiddelen en andere behandelingen
Als vaststaat dat jouw hond vlooien heeft is het tijd om in actie te komen. Er zijn veel verschillende middel op de markt. Maar het ene vlooienmiddel is het andere niet. En ze zijn zeker ook niet onschadelijk voor de gezondheid van je hond. Hoe weet je nu wat een veilig middel is en wat niet? De fabrikant kan je namelijk flink om de tuin leiden.
Zaken om op te letten bij de aanschaf van een vlooienmiddel
- Hoe langer de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op bijwerkingen in zijn algemeenheid is.
- Lees de instructies vooraf goed en geef nooit een tweede dosis binnen de tijd, die voor de eerste dosis geldt. Dien dat bijvoorbeeld niet al na 5 dagen toe als er 10 dagen voor staat.
- Kijk of je natuurlijke middelen kunt vinden. Die zijn vaak minder schadelijk dan een chemisch middel.
- Contra-indicaties: sommige middelen mag je niet gebruiken als je hond medicijnen gebruikt. Wees hier alert op!
Welk vlooienmiddel werkt het best?
Wat bij de ene hond uitstekend werkt kan bij een andere hond een minder effect hebben. Er zijn veel verschillende soorten middelen in omloop. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Zo heb je:
- druppels, die je met een pipet toedient. Frontline Spot On voor de bestrijding van vlooien en teken bij honden ouder dan 8 weken is een vlooienmiddel op basis van druppels. Werkt tegen teken en vlooien. De werkingsduur is 5 weken tot 3 maanden en tegen teken maximaal 4 weken.
- honden teken- en vlooienhalsbanden. Een voorbeeld is de Seresto teken- en vlooienhalsband. De halsband werkt zo’n 7 tot 8 maanden en is er in diverse maten. Voor iedere hond een geschikte halsband.
- sprays voor uitwendige vlooien- en tekenbestrijding. De Frontline Spray is er eentje, die makkelijk is aan te brengen door middel van een pomp.
- tabletten. Tabletten werken erg snel. Na een kwartier vallen de eerste vlooien al van de hond en na 6 uur zouden ze allemaal dood moeten zijn. Dat wil zeggen: de vlooien op de hond. In je huis en op andere plaatsen feesten ze gewoon door.
- shampoos. De werkingsduur hiervan is erg kort. Maximaal een week en daarom worden poeders en shampoos ook als het minst geschikt gezien.
Op onze website vind je alle hierboven genoemde middelen en nog veel meer. Zoals vlooienkammen maar ook kleine apparaatjes, die vlooien bij je hond weghouden.
De hond is behandeld, wat nu?
Wanneer je de hond behandeld hebt met één van bovengenoemde middelen ben je nog niet klaar. Alles, waarmee je hond in aanraking is gekomen, moet schoongemaakt of gewassen worden. Dat betekent dus het hele huis, de auto en de mand goed stofzuigen en alle speeltjes van de hond (af)wassen. Als je hem hebt ook de hondenfietskar en/of de caravan een goede beurt geven.
Verder is het aan te bevelen om na het schoonmaken een goede spray voor in huis te gebruiken. Een spray werkt het beste in combinatie met het middel dat je voor de hond zelf gebruikt.
De vlooien blijven terugkomen
Kom je er zelf na alles geprobeerd te hebben niet vanaf? Dan kun je altijd nog professionele bestrijders inhuren. Ongediertebestrijders weten er wel raad mee. Zij gebruiken vaak middelen, die de kans op een nieuwe plaag enorm verkleinen.
Meer informatie over hondenverzorging
Op onze website vind je veel informatie over hondenverzorging. Zoals oorproblemen of wat te doen als je hond hoest. Heb je vragen, waarover je de antwoorden niet kunt vinden, neem dan gerust contact op.