Waarom plast mijn hond als er mensen binnenkomen?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan plassen als er mensen binnenkomen. Sommige honden doen dit als uiting van dominantie of om hun territorium te markeren. Andere honden kunnen dit doen vanwege angst of nervositeit omdat ze onzeker zijn of omdat ze aandacht willen.

In sommige gevallen kan het plassen bij het begroeten van mensen ook een gedragsprobleem zijn dat is ontstaan door onjuiste training of socialisatie.

Het is dus niet zo dat plassen bij binnenkomst automatisch betekent dat je hond niet zindelijk is.

Welke reden zit er achter het plassen?

Om te achterhalen waarom een hond plast als er mensen binnenkomen, is het belangrijk om te kijken naar de situatie en andere gedragskenmerken van de hond.

Als het plassen gepaard gaat met andere dominant gedrag, zoals bijvoorbeeld het bezetten van een centrale ruimte of het verdedigen van bepaalde bezittingen, kan het een teken zijn van dominantie. Wanneer een hond bijvoorbeeld midden in een kamer gaat liggen of zich op een deurpost of een andere centrale positie bevindt kan dit een uiting zijn van dominantiegedrag.

Als de hond echter angstig of onzeker lijkt en bijvoorbeeld ook trilt of zijn staart tussen zijn benen steekt, kan dit wijzen op nervositeit of onzekerheid als oorzaak van het plassen.

Op je hurken zitten naar de hond toegedraaidHet is erg belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat gedrag niet altijd op dezelfde manier kan worden geïnterpreteerd. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld centrale ruimte bezetten als uiting van dominantie, terwijl andere honden dit kunnen doen vanwege angst of onzekerheid. Het is daarom belangrijk om de context en andere gedragskenmerken van de hond in acht te nemen bij het interpreteren van gedrag.

Wat kun je hieraan doen?

Om het plassen bij het begroeten van mensen te voorkomen, is het belangrijk om de hond goed te socialiseren en te trainen. Het is ook aan te raden om professioneel advies te vragen aan een gedragstherapeut of trainer als het plassen een probleem vormt of als de hond ander gedrag vertoont dat aandacht nodig heeft.

Hieronder een paar tips:

 1. Zorg voor voldoende uitlaatkansen: Honden hebben regelmatig uitlaatkansen nodig om hun blaas te legen. Zorg ervoor dat je de hond voldoende uitlaat en laat hem naar buiten om te plassen na het eten, drinken, spelen en slapen.
 2. Train de hond op het “plas” commando: Door de hond te trainen op het “plas” commando, kun je hem leren om te plassen op een bepaalde plaats op commando. Dit kan helpen om ongewenst plassen te voorkomen.
 3. Maak gebruik van beloningen: Beloon de hond met aandacht, koekjes of speeltjes als hij op de juiste plaats plast. Dit kan helpen om de hond te motiveren om op de juiste plaats te plassen.
 4. Blijf consistent: Zorg ervoor dat je consistent bent in de tijden waarop je de hond uitlaat en de plaatsen waar hij mag plassen. Dit kan helpen om verwarring te voorkomen en om de hond te leren om op de juiste plaatsen te plassen.
 5. Zorg voor voldoende stimulatie: Bied de hond voldoende mentale en fysieke stimulatie om te voorkomen dat hij zich verveelt en om te helpen om zijn blaas onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van spelen, trainen of wandelen.
 6. Laat de hond niet te lang alleen: Probeer te voorkomen dat de hond te lang alleen is, vooral als hij nog jong is of als hij nog niet goed is getraind om te plassen op de juiste plaatsen. Als de hond te lang alleen is, kan hij ongewenst plassen uit frustratie of verveling.
 7. Zoek professioneel advies: Als het plassen van de hond een probleem vormt of als je andere gedragsproblemen ervaart, is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een gedragstherapeut of trainer. Zij kunnen je helpen om het plassen te beheersen en om andere gedragsproblemen aan te pakken.

Tot zo ver deze pagina! Heb je aanvullende tips? Of heb je iets mee gemaakt dat je met ons wilt delen? Laat het ons weten via het contactformulier.

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel