Waarom plast mijn hond als er mensen binnenkomen?

Wanneer een hond plast als je binnenkomt is dat waarschijnlijk niet omdat hij niet zindelijk is. Vaak gebeurt dit bij jonge, verlegen en lieve honden. Het is iets wat onderdanige urinelozing genoemd wordt.

Het komt vooral voor wanneer het baasje of een familielid voor een langere tijd weg is geweest. Maar het kan ook gebeuren wanneer de hond uitgescholden wordt. Dat laatste moet je natuurlijk gewoon nooit doen!

Een hond straffen omdat hij plast wanneer er iemand thuiskomt is niet eerlijk en helpt ook niet. Dit is een stukje instinct, honden en wolven gebruiken de onderdanige urinelozing om de hiërarchie te bepalen.

Een jong dier of een dier die lager staat in de hiërarchie zal op zijn rug gaan liggen en urine naar buiten spuiten om het dominante lid van de groep te erkennen. Op deze manier wil de hond je eigenlijk een compliment geven, hij geeft aan jij bent de baas!

Vaak als de hond wat ouder is, is het probleem met het plassen niet meer aan de orde. Plast hij toch wanneer iemand een begroet? Dan heeft hij eigenlijk een opkikker in zijn zelfvertrouwen nodig. Maar laat vooral ook een dierenarts je hond onderzoeken om te kijken of er geen andere problemen zijn die dit veroorzaken.

Wat kun je hieraan doen?

Op je hurken zitten naar de hond toegedraaidWanneer je hond spontaan begint te plassen als je thuiskomt is het een idee om de begroeting enkele seconden uit te stellen tot uw hond wat kalmer is.

Zorg ervoor dat je geen dreigende houding aanneemt, op je hurken gaat zitten met je zijkant naar hem toe gedraaid. Laat de hond naar jou toekomen en spreek zachtjes tegen hem of haar.

Sommige honden vinden het niet fijn om een hand boven hun kop te voelen. Dan is het beter om je hond onder de kin te strelen in plaats van je hand boven zijn kop te houden. Maak ook niet meteen oogcontact, dat kan namelijk intimiderend zijn voor een hond die niet zoveel zelfvertrouwen heeft.

Wanneer je weet het welke soort begroetingen zorgen voor een reactie zonder plassen dan kun je daarop voortborduren. Je kunt het zelfvertrouwen van je hond steeds een beetje vergroten door bij elke begroeting iets enthousiaster te reageren.

Een andere manier om het zelfvertrouwen van je hond te vergroten is door hem te trainen. Door training krijg de hond de kans op succesvol te zijn en je blij te maken.


Gerelateerde producten

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel