Bearded Collie informatie

Bearded CollieHet verhaal dat over de Bearded Collie vertelt word gaat als volgt: In de 16e eeuw was er een Pools zeeschip. De kapitein ruilde 3 Poolse herders tegen een Schotse herder, een ram en een ooi. Door dat de Schotse herder met de Poolse herder gekruist werd ontstond de Bearded Collie. Door de jaren heen zijn er verschillende namen die er gebruikt wordel zoals: Highland scheep dog, Highland Collie, Hairy Moved Collie.

De hond heeft een lange vacht die hem beschermt tegen weer en wind. De Bearded Collie houdt van wandelen zelfs als het slecht weer is. Ze staan er om bekend heen en weer stuiteren en ze hebben oneindig veel energie. De Bearded Collie vindt het heerlijk om te speuren en doet graag mee aan behendigheid sporten en obedience om zijn kunstjes te laten zien.

Bearded-Collie1

Uiterlijk Bearded Collie

De Bearded Collie kan de kleuren zwart, roomwit, grijs, donkerbruin en zwart met wit hebben. Tijdens zijn leven veranderen de kleuren van zijn vacht. Het hoofd is redelijk breed, heeft een korte snuit en zijn ogen staan redelijk ver uit uit elkaar. Onder zijn kin zit een langere warrige vacht en dat is de baard waar hun naam van komt. Een Bearded Collie weegt tussen de 18 en de 30 kg en wordt tussen de 50 en 56 centimeter hoog.

Leeftijd Bearded Collie
Deze honden worden gemiddeld tussen de 12 jaar en 14 jaar. Er zijn ook uitzonderingen waarbij de Bearded Collie 15 of 16 is geworden!

Voordelen

 • Het is een intelligente hond
 • heeft graag mensen om zich heen

Nadelen

 • Deze hond vereist heel veel vacht onderhoud
 • is geen waakhond
 • kan niet zonder mensen om zicht heen
 • veel beweging behoeften
 • heeft een luide blaf

Erfelijk aandoeningen:

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie wordt ook wel ED genoemd. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere stoornissen aan het ellebooggewricht. ED gaat vaak gepaard met artrose. Elleboogdysplasie veroorzaakt pijn en kreupelheid. Gelukkig zijn er wel behandelingen voor zoals een operatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat de hond niet te dik is en dat er geen overbelasting is. Een goede voeding kan ook baat hebben bij deze aandoening. Als laatste kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers ook gebruikt worden voor ED.

Hypoadrenocorticisme

Bearded CollieHypoadrenocorticisme wordt ook wel de ziekte van Addison genoemd. Het is een hormonale aandoening van de bijnieren waarbij de bijnieren te weinig hormonen aanmaken. De symptomen van deze ziekte treden direct op en de meest voorkomende zijn: extreme sloomheid, overgeven, diarree, verminderde eetlust, afvallen en spierzwakte.

Helaas is deze ziekte niet te genezen maar gelukkig wel te behandelen. Met de juiste medicijnen kan er goed geleefd worden met deze aandoening.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een gewrichtsaandoening die helaas bij veel honden voorkomt. Deze aandoening komt vaak voor bij de grotere hondenrassen. Het gaat hierbij om een afwijking aan de heup waarbij het gewricht niet goed gevormd is. Daardoor ontstaat pijn, instabiliteit en op den duur ook artrose en slijtage.

Gelukkig kunnen honden met HD tegenwoordig een prima pijnloos leven leiden. Het is belangrijk dat er een goed behandelingsplan is die uit verschillende onderdelen bestaat zoals: gewicht, voeding, beweging en medicatie.

Oogaandoeningen

Bij de Bearded Collie komen er Nederland 2 oogaandoeningen voor, Cateract wat kortweg betekend staar en Lensluxatie wat inhoud dat gedeelte of de gehele lens verzakt. Dit veroorzaakt grauwe staar en uiteindelijk geeft het grote kans op volledige blindheid.

Binnenkort kun je hier nog meer informatie terug vinden! Mis je nog iets of heb je misschien een prachtige Bearded Collie waar je meer over wilt vertellen? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel