Berner Sennen informatie

Berner SennenDe Berner Sennen is een hond afkomstig uit Zwitserland. Oorspronkelijk werd deze hond in Bern gefokt. Dat is een soort deelstaat in Zwitserland. Sennen dat beteken boeren in de Alpen en dat te samen is hoe de Berner Sennen aan zijn naam is gekomen.

Uiterlijk Berner Sennen

De schofthoogte van de reu ligt op de 64-70 cm en bij de teefjes ligt dat tussen 58-66 cm. De Berner Sennen is meestal zwart met bruinwitte aftekeningen op zijn poten, kop en borst. De vacht van de hond is golvend en lang.

Het gemiddelde gewicht van een reu ligt tussen de 45-50 kg en bij een teefje ligt dat tussen de 40 en 45 kg. Het hondenras is dus behoorlijk groot!

Leeftijd Berner Sennen
De gemiddelde leeftijd van de Berner Sennen is tussen de 8 en 10 jaar. Het is jammer genoeg niet zo een hoge levensverwachting maar gelukkig zijn er altijd uitzonderingen!

Berner SennenVoordelen

 • Kindvriendelijk
 • Lief en rustig
 • Waakzaam

Nadelen

 • Grote hond – lastig mee te nemen
 • Verliest behoorlijk wat haar
 • Doordat de Berner Sennen zo groot is ben je duur uit bij de dierenarts

Erfelijke aandoeningen

Heupdysplasie en elleboogdysplasie (HD &ED)

Heup en elleboogdysplasie zijn aandoeningen in de heup en elleboog gewrichten van de hond. Deze aandoening komt helaas ook veel voor bij de Berner Sennen. Hoe erg de aandoening is dat ligt aan verschillende factoren. Een deel heeft te maken met genetische factoren maar een groot deel heeft ook te maken met de omgeving.

Factoren in de omgeving zijn bijvoorbeeld voeding, beweging en het gewicht van je hond. Als de hond op gewicht blijft met de juiste voeding en beweging dan is de kans kleiner dat HD of ED opduikt of dat het verergert.

Histiocytair sarcoom (HS)

HS is een kankersoort van specifieke afweercellen. Het manifesteert zich in een kwaadaardige tumor in de huid of in onderhuids bindweefsel in de poten. Dat zijn helaas niet de enige plekken waar de tumor voor komt. Ook in het weefsel rond de gewrichten, longen, mild, beenmerg, lymfeknopen en lever kunnen de tumoren voor komen.

De behandeling hier voor is het verwijderen van de tumor. Soms moeten er drastische maatregelen genomen worden zoals het amputeren van de poot in combinatie met een chemokuur.

Alle aanbiedingen van Pets Place

Mastocytoom

Een mastocytoom is een tumor die vanuit de mestcel komt. Deze tumor is een van de meest voorkomende huidtumoren van de hond. Het kan alle kanten op met de mastocytoom. Hij kan zeer kwaadaardig zijn maar het is ook mogelijk dat het maar weinig kwaadaardig is.

Soms is er maar 1 bult te vinden maar het is ook mogelijk dat de hond meerdere bulten heeft. Er zijn 3 verschillende graden waarin de tumor wordt ingedeeld. Graad 1 is het minst kwaadaardig en graad 3 het meest kwaadaardig. De beste behandeling tegen deze tumor is het operatief verwijderen hiervan.

Binnenkort kun je hier nog meer informatie terug vinden! Mis je nog iets? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl!

Berner Sennen

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel