Border Collie informatie

Border Collie 2De Border Collie is nog steeds 1 van de meest populairste herdershonden ter wereld! Wie kent ze niet? Deze hond is ergens gefokt tussen Engeland en Schotland en rond de achttiende eeuw is deze hond erkend. In 1915 kregen ze de naam Border Collie. Ze zijn gefokt op intelligentie en uithouding. Er zijn 2 varianten; de showhond en de werkhond.

Met deze hond zal gewerkt moeten worden of flink gesport moeten worden. De Border Collie doet graag mee aan bijna alle sporten en wilt graag alles voor zijn baas goed doen. Dat is de reden waarom je bij hondensport vaak Border Collie’s ziet. Ze zijn makkelijk te trainen en op deze manier kan de hond ook nog eens zijn energie kwijt.

Deze hond is dus zeer geschikt voor een actief gezin met oudere kinderen die veel met hem willen spelen en wandelen. Bij een baasje die weinig met hem doet of weinig thuis is zal dit uitlopen op een ramp waarbij de Border Collie zich kan gaan misdragen en dingen stuk gaat maken in je huis.
Border Collie

Uiterlijk Border Collie

Deze hond is er vrijwel in elke kleur maar de voornaamste kleuren zijn zwart, roomwit, grijs en blauw. De Border Collie weegt ongeveer tussen de 14 en 22 kilo en wordt ongeveer tussen de 46 en 54 centimeter hoog.

Leeftijd Border Collie
De leeftijd van de Border Collie ligt 12 en 14 jaar maar er zijn ook uitzonderingen waarbij de hond nog wat ouder word.

Voordelen

 • Doet alles voor zijn baas
 • Heel intelligent
 • Niet uitgeput te krijgen

Nadelen

 • Kan niet lang alleen thuis zijn
 • Kan niet lang zonder de baas

Erfelijke aandoeningen

MDR1-gen

MDR1 staat voor Multidrug resistance Gen 1 deficiëntie. Eigenlijk betekent dit dat er een gen niet goed werkt waardoor de hond gevoeliger is voor allerlei soorten geneesmiddelen. Je kunt je hond testen op deze aandoening zodat je rekening kunt houden bij het geven van medicijnen.

Epilepsie

Epilepsie is aandoening die genetische of erfelijke kan zijn. Tijdens een Epilepsie aanval worden elektrische cellen van de hersenen tijdelijk verstoort waardoor de hond achter elkaar kan omvallen of afwezig gedrag toont.

Progressieve retina atrofie (PRA)

PRA is een ernstige aandoening waarbij het netvlies steeds meer verslechterd. Helaas is er voor deze aandoening nog geen behandeling daardoor zal de hond uit eindelijk blind worden.

Border Collie Puppy

Atopie

Atopie is een allergische aandoening aan de huid wat is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Deze aandoening komt voor bij veel honden en gemiddeld heeft zelfs 1 op de 10 honden atopie. De reactie kan zich voordoen op huisstofmijt, pollen van de bomen en planten en zich uiten in verschrikkelijke jeuk.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking aan de heup waarbij gewricht een afwijkende vorm heeft. Dit kan voor pijn en instabiliteit zorgen en op den duur ontstaat er ook artrose. Er is gelukkig wel een behandeling die bestaat uit meerdere onderdelen zoals: voedingspatroon, gewichtsbeperking, beweging en medicijnen.

Osteochondritis dissecans

Osteochondritis dissecans ook wel OCD genoemd is een aandoening waarbij een klein stukje bot of stukjes kraakbeen loslaten en in het gewricht terecht komen. Dit komt het meest voor in het elleboog gewricht maar het kan ook voorkomen in andere gewrichten.

De beste behandeling is hier het chirurgisch verwijderen van de stukjes bot / kraakbeen. Je hond knapt hierbij vaak snel weer op. Wel hebben honden met OCD meer kans op artrose.

Binnenkort kun je hier nog meer informatie terug vinden! Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jou prachtige Border Collie? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel