Chihuahua informatie

13743443_1753732734916126_1775002797_nDe chihuahua is een klein hondje. Het is zelfs een van de kleinste honden in de wereld. In 1850 werd dit hondenras ontdekt in de Mexicaanse provincie Chihuahua. Dus je raadt al waar de naam Chihuahua vandaan komt!

Dit hondje is het oudste hondenras in het Amerikaanse werelddeel. Pas aan het einde van de 19e eeuw kwamen de chihuahua’s mee naar Europa. Dit gebeurde doordat toeristen de hondjes mee namen.

Uiterlijk chihuahua

Het gewicht van de chihuahua is gemiddeld tussen de 1 en 3 kilo. Gemiddeld zijn ze tussen de 15 en 22 centimeter.

Er zijn verschillende soorten chihuahua’s. Er zijn langharige en kortharige chihuahua’s. De kortharige hebben een gladde en zachte vacht. Bij de langharige is het fijn en zacht haar. Dit haar kan stijl of een beetje golvend zijn. Vaak heeft de langharige versie een dikke kraag rondom zijn nek en langharige oren.

In de winter heeft de chihuahua een dikkere vacht als in de zomer. Wanneer het warmer word verliest hij namelijk zijn haar. De kleuren van de vacht zijn heel verschillend en alle mogelijke schakeringen en combinaties komen voor. Met de uitzondering van de kleur Merle.

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van een chihuahua ligt tussen de 12 en 14 jaar maar er zijn ook chihuahua’s die zelfs wel 20 jaar zijn geworden!

Voordelen

 • Onderhoud is goedkoper dan grotere honden
 • Het hondje is makkelijk mee te nemen!
 • De chihuahua is erg leergierig en daardoor goed te trainen
 • Chihuahua’s zijn erg aanhankelijk en loyaal
 • In vergelijking met andere rassen heeft deze hond weinig gezondheidsproblemen.
 • Geschikt om in een appartement of flat te wonen
 •  
  Nadelen

 • De chihuahua is klein en daardoor ook erg kwetsbaar
 • Kunnen niet goed alleen zijn en hebben veel aandacht nodig
 • Chihuahua’s gaan beter met mensen als met honden om en kunnen dan ook erg jaloers zijn
 • Deze hondjes kunnen behoorlijk fel zijn tegen andere hondjes
 • Niet geschikt voor kleine kinderen
 • Erfelijke aandoeningen

  Chihuahua
  Bij alle rassen komen er wel een aantal erfelijke aandoeningen voor. Dus ook bij de chihuahua. Wij hebben hieronder een aantal erfelijke aandoeningen op een rijtje gezet:

  Reverse Sneezing

  Reverse sneezing word ook wel de chihuahua hoest genoemd. Door een kramptoestand in de spieren van de keelholte gaat de hond geforceerd door zijn neus ademen. Dit geeft een snurkend geluid en het lijkt alsof de hond naar lucht aan het snakken is.

  Het ziet er erger uit dan dat het eigenlijk is en het is te verhelpen door zachtjes zijn neus dicht te drukken. Op die manier laat je de hond door zijn mond ademen en word het weer rustig.

  Patella Luxatie

  Bij patella luxatie ligt de knieschijf niet helemaal goed waardoor de knieschijf er steeds uitschiet. Dit is geen fijn gevoel voor de hond en als er niets aan gebeurd kan de hond kreupel worden.

  Er is een operatie met verschillende mogelijkheden waardoor de knieschijf weer op de juiste plek komt.

  Entropion

  Bij deze aandoening is de ooglidrand naar binnen gekruld. Dit kan een klein beetje zijn maar ook in grote maten. Er zijn verschillende niveaus bij entropion. In het slechtste geval komt de ooglidrand direct en permanent tegen de hoornvlies aan te liggen. Als dit gebeurd kan de hoornvlies ernstig beschadigd raken.

  Waterhoofd

  Waterhoofd wordt veroorzaakt door ophopingen van hersenvocht in de holtes van de hersenen. Daardoor word het hoofdje van het hondje sterk vergroot. Er ontstaat een verhoogde druk op de hersenen en het gevolg daarvan is hoofdpijn en coördinatieproblemen. Puppy’s die met een waterhoofd worden geboren zijn vaak verminderd levensvatbaar en sterven vaak al binnen 2 jaar.

  Hotspot

  Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een lokale huidontsteking. De hond veroorzaakt die zelf door aan deze plek te likken, krabben en te bijten. Deze spots kunnen ontstaan in een paar uur en over het algemeen breiden die snel uit.

  Open fontanel

  Een open fontanel is een aandoening in de schedel. Hierbij is het schedeldak niet geheel afgesloten en er ontstaat daardoor een zachte plek. Het open gedeelte is erg kwetsbaar. Deze aandoening komt vooral voor bij dwerg rassen.

  Een hondje met open fontanel moet erg rustig leven omdat een confrontatie met de schedel ernstig letsel kan veroorzaken.

  chihuahua


   
  Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

   

  Bezoek ook eens een van onze partners

  0
   0
   Winkelwagen
   Je hebt geen productenTerug naar de winkel