Het gevaar van strooizout voor honden

Het gevaar van strooizout voor honden

Wist je dat een theelepel strooizout al dodelijk kan zijn voor kleine honden? Let daarom altijd goed op tijdens wandelingen langs gestrooide wegen. Tegelijkertijd kan opspattend zout in hun ogen terecht komen en voor flinke irritaties zorgen. Wil jij weten waar je nog meer op moet letten? In deze blog ins- en outs over het gevaar van strooizout voor honden.

Wat is strooizout precies?

Het strooizout op de wegen heeft een vergelijkbare samenstelling als keukenzout maar heeft een andere korrelstructuur. Het bestaat grotendeels uit natriumchloride (NaCl). Wanneer dit door het lichaam wordt opgenomen splitst zich dit in Natrium en Chloride. Natrium is een natuurlijk element en belangrijk voor de vochthuishouding in cellen, het geleiden van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren. Te veel zout kan niet alleen schadelijk maar zelfs dodelijk zijn!

Hoe is strooizout schadelijk voor honden?

De pootjes

Strooizout op de wegen komt allereerst in aanraking met de poten van de hond. Strooizout vreet in de huid van de poten en kan diepe kloven achterlaten! Hondenschoentjes, of potenbalsem kunnen hier een oplossing tegen bieden.

Chihuahua met hondenschoentjes

De ogen

Het strooizout kan ook opspatten en voor oogirritaties zorgen. Heeft jouw hond geïrriteerde ogen door strooizout? Spoel zijn ogen 15 minuten met een zachte straal lauw water.

Hypernatriëmie

Strooizout kan gevaarlijk zijn als honden te veel binnenkrijgen door het eten van sneeuw of het aflikken van hun poten. Het zout kan je hond misselijk maken of diarree veroorzaken. Er is sprake van een zoutvergiftiging, oftewel hypernatriëmie, bij honden vanaf 1900 tot 3900 mg/kg. Deze natriumwaarden kunnen zelfs dodelijk zijn voor je hond! Zoutvergiftiging kun je herkennen aan:

• Koorts
• Veel drinken en plassen
• Rusteloos, sloom of prikkelbaar
• Epileptische aanvallen

Om je een beeld te geven van hoeveel strooizout al gevaarlijk kan zijn; minder dan een theelepel voor een kleine hond, en minder dan een eetlepel voor grote hondenrassen! Onderschat het gevaar van strooizout voor honden dus niet!

hond met vrouw in de sneeuw | Het gevaar van strooizout voor honden

Productcategorieën

Volg ons ook op:


Product tips

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel