Hoesten hond

Hoesten hond

Net als mensen kunnen ook honden hoesten, dit gebeurt als de luchtpijp en kleinere luchtwegen naar de longen geprikkeld worden.

Hoesten zorgt ervoor dat de luchtwegen gereinigd worden en ontdoen zich zo van opbouwende vloeistoffen en slijm. Ook wanneer je hond een vreemd voorwerp heeft gegeten en het vast komt te zitten kan hij of zij het via hoesten er weer uit krijgen.

Het kan plotseling gebeuren door hard en veelvuldig hoesten maar het kan ook langzaam beginnen en dan dagen of zelfs weken aanhouden. In beide gevallen is het goed om het nader te laten onderzoeken.

Naar de dierenarts

Wanneer je naar de dierenarts gaat wil hij waarschijnlijk weten wanneer het hoesten begon en hoe je dit zou omschrijven. Vragen waar je alvast over na kunt denken zijn bijvoorbeeld:

 • Waar komt de hoest vandaan? Vanuit de borst of de keel?
 • Is hoest hard of zacht, droog of vochtig?
 • Lijkt het erop dat de hond in de nacht meer hoest dan overdag? Of misschien meer hoesten nadat hij heeft gegeten of gedronken?
 • Zijn er andere symptomen zoals bijvoorbeeld verminderen van eetlust? Is de hond snel vermoeid?

Allemaal vragen waar je alvast over na kunt denken om de dierenarts zo goed mogelijk te informeren.

Problemen bij het ademhalen

Een van de meest waarschijnlijke oorzaken bij hoesten is een infectie. Kennelhoest is hier een voorbeeld van.

Een infectie die door virussen of bacteriƫn wordt veroorzaakt kan een ontsteking van aan het strottenhoofd of luchtpijp opleveren. Dit kun je herkennen aan een plotseling schurende, droge kuch waarbij het lijkt alsof er weinig lucht is. Het lijkt er een beetje op alsof er iets vast zit in de keel van de hond.

In het ergste geval kan de hoestbui overgaan in tekort aan adem of braakneigingen. Het kan ook voorkomen dat de hond een wit schuimachtig slijm op hoesten.

Hond bij de dierenarts

Kennelhoest

Kennelhoest is heel erg besmettelijk. Wanneer je hond deze symptonen vertoont laat hem dan niet in de buurt komen bij andere honden en waarschuw de dierenarts. Om besmettingsgevaar te vermijden moeten de honden worden ingeƫnt tegen kennelhoest voordat ze bij een hondenpension worden ondergebracht.

Gelukkig is kennelhoest vaak niet ernstig. Behalve het hoesten schijnen honden er vaak niet veel last van te hebben. Merk je dat je hond zich echt niet goed voelt? Eet je hond niet goed of lijkt hij duf? Neem dan contact op met je dierenarts. Ook als de ontsteking langer als een week aanhoudt is het goed om contact op te nemen met de dierenarts.

De dierenarts zal verschillende testen naar virussen of bacteriƫle besmetting doen. Ook kan hij een rƶntgenfoto van de longen maken.

Longontsteking

Een longontsteking kan ernstige gevolgen hebben voor je hond. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren nadat de hond zich in vloeistof verslikt. Daarom is het ook belangrijk dat je heel voorzichtig te werk gaat als je je hond een vloeibaar medicijn moet geven.

Bij een longontsteking kun je op verschillende symptomen te letten:

 • Een diepe vochtige hoest, waarbij vocht kan worden opgehoest.
 • Een schurende, piepende en zware ademhaling.
 • De borst kan een bubbelend geluid maken, dit kun je horen als je je oor tegen zijn borst aan legt.
 • De hond heeft geen zin in lichaamsbeweging en is duidelijk ziek.

Vermoed je dat je hond een longontsteking heeft? Waarschuw dan meteen de dierenarts.

Chronisch hoesten

Afspraak bij de dierenartsHeb je een oude hond en blijft hoesten dan kunnen de symptomen zijn van Groningse bronchitis of chronische ontstekingen van de luchtwegen.

Chronische ontsteking van de luchtwegen kunnen ontstaan door prikkelende stoffen zoals huisstof en sigarettenrook. Wanneer de luchtwegen vernauwd of verstopt raken met slijm zal de hoest steeds droger en schurende worden. Daardoor zal het hoesten ook steeds harder worden.

Hartafwijkingen

Een hoest die aanhoudt kan ook een van de eerste symptomen van hartafwijkingen zijn. Bijvoorbeeld wanneer het hart vergroot is, dan drukt hij tegen de longen aan waardoor de luchtwegen gehinderd worden. In een later stadium kan er dan ook vocht ophopen in de longen.

Bij twijfel raden we aan om altijd even contact op te nemen met de dierenarts!


Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!


Gerelateerde producten

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel