Lintwormen bij honden

Hoe zien lintwormen eruit en waar leven ze?

Lintwormen bij honden zien eruit als lange, platte linten of stroken, verdeeld in segmenten. Volwassen lintwormen komen voor in de dunne darm. Eenmaal volgroeid laat de lintworm segmenten met eitjes los die in de ontlasting van de hond terechtkomen en daar ook in te zien zijn (ze zien eruit als kleine witte krioelende ‘rijstkorrels’!).

Hoe kan mijn hond lintwormen krijgen?Hoe komt mijn hond aan lintwormen?

Honden raken besmet door het eten van een geïnfecteerde tussengastheer (bijvoorbeeld een vlo). Wanneer de hond regelmatig buiten jaagt of rondscharrelt moeten deze vaker worden behandeld tegen de lintworm. Bij boerderijhonden moet men nog meer opletten omdat zij direct in contact komen met karkassen van schapen of ander vee. De meest voorkomende lintworm die wordt aangetroffen bij honden maar ook bij katten wordt overgebracht door de vlo. Dus zelfs huiskatten kunnen besmet raken door de vlooien die ze binnenkrijgen.

Lintwormen bij honden: hoe herken je de verschijnselen?

Wanneer je hond een lintworm heeft merk je het misschien niet eens, dit omdat er in geval van volwassen lintwormen vaak geen symptomen zijn waar te nemen bij je hond.
De stukjes lintworm die in de ontlasting terecht komen kunnen wel voor irritatie zorgen, Het zal dan ook opvallen dat je hond gaat ‘schuiven’ met hun achterwerk over de vloer, of overmatig gaat likken. Meest voorkomende klachten zijn braken of diarree.

lintwormen bij honden zijn die schadelijk voor mensen?

Het komt niet vaak voor maar wanneer mensen per ongeluk eitjes van bepaalde typen lintwormen binnenkrijgen, kunnen zich cystes ontwikkelen in weefsels van het lichaam.

Meer vragen over Lintwormen bij honden

Bij onvoldoende kennis adviseren wij altijd om contact op te nemen met uw eigen dierenarts!Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

Lintwormen bij honden


Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

 

Bezoek ook eens een van onze partners