Oorproblemen bij honden

Oorproblemen bij honden komen redelijk vaak voor. Vooral honden met lange hangoren hebben meer kans op oorproblemen.

Symptomen oorproblemen honden

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op oorproblemen. Hieronder een klein lijstje:

 • Krabben aan het oor
 • Schudden met het hoofd
 • Zwellingen
 • Ontstoken huid
 • Viezigheid uit de oor
 • Vieze geurtjes
 • Schuin staan van het hoofd
 • Verlies van evenwichtsgevoel

Het is belangrijk goed op deze symptomen te letten. Wanneer je een oorontsteking te lang onbehandeld laat kan dit voor veel problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan blijvende doofheid en verlies van evenwichtsgevoel.

Het oor van de hond

Het oor bestaat uit een uitwendig oor en een inwendig oor daarnaast is er ook nog een middenoor.

Wanneer je merkt dat er wat mis is zal de dierenarts eerst proberen te ontdekken welk deel van het oor is aangetast of waar het probleem zich bevindt.

Bij sommige honden is het voor de veiligheid noodzakelijk om ze gedeeltelijk of geheel te verdoven om het onderzoek uit te voeren. Het kan ook zijn dat er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Met deze foto’s kunnen ze het middenoor en het inwendige oor onderzoeken.

Daarnaast is het ook zo dat er andere onderzoeken plaats kunnen vinden zoals huidonderzoek, allergietesten, kweken van schimmels, bacteriën of een biopsie.

Allergische reactie

HuskyDe huid van het uitwendige oor vertoont bij problemen vaak ook een allergische reactie. Deze reactie kan jeuk en ontstekingen veroorzaken en in combinatie met de vochtigheid van het oor is dit een ideale omgeving voor de groei van schimmels en bacteriën.

Wanneer oorsmeer zich ophoopt in het oor kan dit ook in verband staan met een (voedsel)allergie. In dit soort gevallen zal de dierenarts meestal een hypergevoeligheidtest afnemen om op zo de oorzaak van de allergie vast te stellen. Zodra deze is vastgesteld zal de dierenarts de juiste behandeling toepassen.

Doofheid

Wanneer je hond niet meer reageert op de geluiden die gewoonlijk zijn belangstelling wekken of wanneer je hond moeite heeft met de bron van de geluiden te vinden kan het zijn dat je hond doof aan het worden is. Om hier achter te komen kun je de dierenarts een speciale gehoortest laten afnemen.

Verstopping door oorsmeer

FlapoortjeEen verminderd reactievermogen op geluiden betekent niet altijd dat de hond permanent doof wordt. Het is ook mogelijk dat de hond een verstopping van oorsmeer heeft. Dit is gelukkig geheel te genezen. Het kan veroorzaakt worden door haren in de oren.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de oren regelmatig geborsteld worden en zorgen dat ze goed gedroogd worden na een zwempartij. Als er teveel haren zitten is het goed om deze regelmatig te laten verwijderen.

Tip: wanneer de hond slaapt kun je van tijd tot tijd de oorflap naar achteren leggen zodat de gehoorgang aan de lucht wordt blootgesteld.

Andere oorzaken

Het is ook mogelijk dat de doofheid veroorzaakt wordt door een beschadiging van het trommelvlies, het middenoor of het inwendig oor.

Er zijn ook honden die aanleg hebben voor erfelijke doofheid, een bekend voorbeeld hiervan is de dalmatiër.

Vreemde voorwerpen

grasarenSoms kunnen voorwerpen in het oor belanden. Een bekend voorbeeld zijn is grasaren, deze hebben een weerhaak waardoor ze steeds dieper een oor in kruipen. Dit is erg irritant voor de hond en hij zal dan ook schuren, krabben en schudden met het hoofd om het voorwerp te verwijderen.

De behandeling bestaat uit het verwijderen van het voorwerp, al dan niet onder (gehele) verdoving, door een dierenarts. Dit is van groot belang; onbehandeld kan het leiden tot doofheid.

Oormijt

Een oormijt is een kleine spinachtige die met het blote oog met moeite zichtbaar is. Het zijn voornamelijk de symptomen die de aanwezigheid verraden.

De oorsmeer productie kan donkergekleurd zijn en er kan een (zeer) vieze lucht uit de oren komen. Ook zal de hond veel krabben en schudden vanwege de irritatie in het oor. Onbehandeld kan dit leiden tot ontstekingen en hematomen in en rond het oor.

De behandeling bestaat uit het goed schoon houden van het oor en het toepassen van anti-mijt medicijn. Ook is het belangrijk andere huisdieren eveneens te behandelen.

Opereren bij oorproblemen?

Wanneer je hond last heeft van chronische ontstekingen zullen de binnenwanden van de gehoorgangen dikker worden. Als er niets aan gedaan wordt zullen deze tegen elkaar aan gaan zitten. Hierdoor kunnen er allerlei complicaties ontstaan en daar kan de hond de rest van zijn leven last van hebben. Met een operatie kan de aangetaste huid verwijderd worden en zo kunnen complicaties voorkomen worden.

Soms is een operatie ook noodzakelijk als er sprake is van een tumor bijvoorbeeld.

Twijfel je over de oren van je hond? Neem dan contact op met je dierenarts.


Gerelateerde producten

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel