Bijten is een natuurlijk gedrag voor honden, maar het kan problematisch worden als het te vaak of op de verkeerde manier gebeurt. Of het nu gaat om speels bijten, bijten uit angst of agressie, het is belangrijk om de oorzaak te begrijpen en op de juiste manier te reageren.
Waarom bijten honden?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan bijten. Hieronder de meest voorkomende:
Speelsheid
Puppy’s en jonge honden ontdekken de wereld met hun bek en bijten vaak tijdens het spelen. Dit is normaal, maar moet wel in goede banen worden geleid.
Gebrek aan socialisatie
Honden die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen sneller geneigd zijn om te bijten. Ze weten niet hoe ze op nieuwe situaties moeten reageren en kunnen hierdoor uit angst of onzekerheid bijten.
Angst of stress
Een hond kan bijten als hij zich bedreigd of bang voelt. Dit kan gebeuren bij plotselinge bewegingen, harde geluiden of als hij in het nauw gedreven wordt.
Pijn of ziekte
Honden die pijn hebben, kunnen onvoorspelbaar reageren. Een aanraking op een pijnlijke plek kan leiden tot een bijtreactie.
Verdediging van territorium
Sommige honden bijten om hun territorium, voedsel of speeltjes te beschermen. Dit gedrag komt vooral voor bij honden met een sterk beschermingsinstinct.
Hoe leer je je hond om niet te bijten?
Speel met de juiste speeltjes
Moedig je hond aan om op speeltjes te kauwen in plaats van op handen of meubels. Beloon hem wanneer hij op een speeltje bijt in plaats van op jou.
Leer de “los”- of “stop”-commando’s
Train je hond om op commando iets los te laten of te stoppen met bijten. Beloon hem direct als hij stopt met bijten.
Socialisatie
Laat je hond wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Hoe beter een hond gesocialiseerd is, hoe minder snel hij zich bedreigd zal voelen en zal bijten.
Vermijd ruw spel
Voorkom dat je ruw speelt met je hond, omdat dit het bijtgedrag kan aanmoedigen. Honden leren van spel, en als bijten wordt toegestaan tijdens het spelen, kunnen ze dit als normaal gedrag zien.
Negeer ongewenst bijtgedrag
Als je hond speels bijt, stop dan direct met spelen en negeer hem even. Hierdoor leert hij dat bijten het leuke spel beëindigt.
Wanneer is professionele hulp nodig?
In sommige gevallen is het verstandig om een hondentrainer of gedragsdeskundige in te schakelen. Dit geldt vooral als je hond:
- Bijt vanuit agressie of angst.
- Vaak uit het niets lijkt te bijten.
- Zijn bijtgedrag niet lijkt af te leren ondanks training.
Jouw ervaringen
Heeft jouw hond ooit veel gebeten als pup? Hoe heb jij hem dit afgeleerd? Deel je ervaringen en tips in de reacties hieronder!
Bijten hoort bij het natuurlijke gedrag van honden, maar het is belangrijk om te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Met geduld, training en de juiste aanpak kun je je hond leren om op een veilige manier met zijn bek om te gaan.