Waarom springen honden omhoog om mensen te begroeten?

Bij binnenkomst springen honden omhoog tegen je. Maar waarom doen ze dit eigenlijk?. Op deze manier proberen ze je te begroeten. Bij kleine hondjes is dit meestal niet zo erg maar bij grote honden kan dit nog wel eens een probleem zijn. Sommige honden zijn zo groot dat je gewoon omvalt!

Waarom springen honden omhoog om je op deze manier te begroeten?

Wanneer honden elkaar begroeten gaan ze op zoek naar de plekken waar de geur het sterkste is. Die plekken zijn de bek, de genitaliën en de anale streek. De anale streek heeft een aantal zeer krachtige geur producerende klieren. Dat is ook de reden dat honden vaak aan elkaars kont snuffelen.

Het likken aan de mond en het snuffelen aan het kruis is voor een dier met een goed ontwikkelde geurorgaan heel normaal. Dat is ook de reden dat een ongetrainde hond als eerste zal proberen om zo hoog mogelijk springen en een vleugje van je adem op te vangen om vervolgens naar het kruis te duiken.

Honden begroeten elkaarDit gedrag is dus zeker niet perse dominant! De hond is vaak gewoon enthousiast en blij om je te zien.

De hond trainen

Honden moeten dus eigenlijk getraind worden volgens de menselijke etiquette en daar zijn we niet altijd even goed in. Heb je bijvoorbeeld een spijkerbroek aan en vind je het niet erg als de hond springt maar je vindt het wel erg als je opgedoft bent voor een avondje uit? Dan zal de hond daar weinig van begrijpen.

Dan heb je ook nog de mensen die het niet erg vinden als er een hond tegen ze opspringt. Die slaan zichzelf tegen de borst en gaan stevig staan om de begroeting van de hond te ontvangen. Maar ja hoe weet je hond nou wanneer die wel of niet omhoog springen?

En wat denk je van kleine hondjes? Veel mensen vinden het niet erg als een klein hondje omhoog springt en het is ook handiger groeten voor de mens zelf. Op die manier hoeft er namelijk niet zover gebukt te worden. Ook hebben kleine hondjes al snel door dat wanneer ze omhoog springen ze opgepakt worden dus ze zullen dan vaker blijven springen.

Tips om omhoog springen honden af te leren

Het belangrijkste voor de hond is.. Wees consequent! Als hij soms wel omhoog mag springen en soms niet raakt de hond in de war en zal hij niet begrijpen wat er aan de hand is. Dus of hij mag altijd omhoog springen of het is altijd verboden.

Verder is het ook belangrijk om het commando op het juiste moment te geven. Je kunt wel heel hard roepen laag wanneer de hond op twee poten staat, maar dan zal die denken dat laag betekent op 2 poten staan. Dus het is belangrijk om alleen het commando te roepen als hij dat daadwerkelijk op vier poten staat.

Wanneer de hond toch op twee poten staat kun je hem het beste negeren. Zodra die weer terug op vier poten staat is het belangrijk om hem meteen te belonen.

Een andere tip om ervoor te zorgen dat je hond niet meer tegen mensen opspringt is de hond af leiden. Geef de hond bijvoorbeeld iets om op te kauwen of om mee te spelen als je weet dat er visite komt.


Heb je zelf nog andere tips, mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Laat een bericht achter onder deze pagina. Of Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

Tot zo ver deze pagina! Heb je aanvullende tips? Of heb je iets mee gemaakt dat je met ons wilt delen? Laat het ons weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel