Franse bulldog informatie

Franse BulldogDe geschiedenis van de Franse Bulldog is onduidelijk omdat kynologen (mensen die honden bestuderen) het niet eens zijn. Waarschijnlijk stamt de Franse bulldog af van de Engelse bulldog. Deze zouden gekruist zijn met Franse Terriërs. Daar zouden ze dan ook hun staande oren vandaan hebben.

In de 19e eeuw waren deze honden populair bij arbeiders. Ze werden gebruikt voor gevechten tegen stieren. In 1898 is het ras officieel erkend in de Verenigde Staten.

Uiterlijk Franse bulldog

Deze hond is klein maar wel stevig en gespierd. Hij heeft een redelijk brede en platte neus. De oren van de Franse bulldog staan recht overeind. De staart is kort maar deze wordt niet gecoupeerd bij de geboorte.

De richtlijnen van het FCI melden dat de gemiddelde Franse bulldog tussen de 14 en 18 kg moet zijn. Maar tegenwoordig kan een volwassen mannetje ook al een stuk zwaarder wegen.

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van deze hond ligt tussen de 10 en 14 jaar.

Franse Bulldog in het parkErfelijke aandoeningen

Zoals ieder hondenras heeft ook de Franse Bulldog typische ras problemen. In dit stukje noemen wij de meest voorkomende problemen van de Franse Bulldog

BOS Syndroom

BOS staat voor Brachycefaal Obstructief Syndroom. In simpelere taal betekent dit benauwdheid en het is een aandoening aan de voorste luchtwegen. Dit kan komen door verschillende redenen:

 • Te kleine neusgaten
 • Te dik of te zacht gehemelte
 • Te kleine luchtpijp
 • Vergrote Amandelen
 • Afwijkende bouw van het strottenhoofd

Bij BOS is de te kleine luchtpijp vaak het grootste probleem. Om dit op te lossen is er vaak een operatie nodig.

Wervelproblemen

De Franse Bulldog is een zeer compex dier en door deze honden te fokken kunnen er wervelproblemen ontstaan. Deze onstaan voornamelijk bij de borstwervels. Verder kunnen hernia’s in de hals en rug ook problemen veroorzaken.

Er zijn verschillende behandelingen voor hernia’s. Welke behandeling je moet kiezen dat ligt aan de ernst van de verschijnselen.

 • Bench rust 6 weken
 • Pijn stillers en corticosteroïden
 • Operatie
 • Accessoires ontlasting rug en/of nek

Meer erfelijke aandoeningen

Huidproblemen

Huidproblemen dat is een probleem dat de laatste tijd steeds meer voor aan het komen is. Dit geldt voornamelijk voor allergieën en reactie op overgevoeligheid.

Voeding, huisstofmijt en graspollen kunnen er voor zorgen dat de honden meer jeuk en huidontstekingen krijgen aan de poten en onbehaarde delen van hun lichaam. Daarom moet er bij dit ras extra gelet worden op deze dingen. Dit is helemaal belangrijk als je een pup aan gaat schaffen.

Patella Luxatie

Bij deze aandoening ligt de knieschijf van de Franse Bulldog niet helemaal goed. Het gevolg hier van is dat de knieschijf er uit kan schieten. Dit is geen prettig gevoel en als er niets aan gedaan word dan zou de hond kreupel kunnen worden.

Er is gelukkig wel een operatie die verschillende mogelijkheden biedt. Daardoor word de knieschijf weer op de juiste plek geplaatst zodat hij er niet meer uit schiet.

 

Franse Bulldog puppy's in een groep


Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

 

Bezoek ook eens een van onze partners

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel