Jack Russel informatie

Jack RusselDe Jack Russel terriër, ook wel de Jack Russel genoemd is ontstaan uit het ras de Parson Russel-terriër. Er was een dominee met de naam John “Jack” Russel die de naam van deze hond bedacht heeft.

Uiterlijk Jack Russel

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van een Jack Russel is tussen de 13 en 15 jaar. Dit is behoorlijk oud in vergelijking met andere rashonden.

Voordelen

 • Vrij gemakkelijk in onderhoud
 • Kleine hond en daardoor makkelijk mee te nemen
 • Goedkoper bij de dierenarts
 • Nadelen

 • Het is een fel en eigenwijs hondje
 • De Jack Russel moet goed getraind worden anders kan hij onhandelbaar worden
 • Erfelijke aandoeningen

  Helaas zijn er bij elk ras ook erfelijke aandoeningen te vinden. Bij de Jack Russel zijn primaire lens luxatie en cataract de belangrijkste afwijkingen.

  Lens luxatie

  De ogen van de hond worden opgehangen door zogenoemde ophangbandjes. Bij lens luxatie verplaatst de ooglens doordat deze bandjes niet goed werken. Dit kan glaucoom tot gevolg hebben en dat kan leiden tot het verloren gaan van het oog. Dit is behoorlijk ernstig en dit moet dan ook als een spoedgeval worden beschouwd.

  Cataract

  Bij cataract is er sprake van een vertroebeling bij de ooglens. Dit word ook wel grijze of grauwe staar genoemd. Deze aandoening wordt steeds erger en zorgt voor verslechtering van het gezichtsvermogen.

  Distichasis

  Jack RusselDit is een probleem bij de ogen van de Jack Russel. Bij deze afwijkingen groeien er haren die vanuit de binnenkant van de ooglidrand komen. Op deze plek zitten normaliter geen haarzakjes. Wanneer de haren naar het hoornvlies groeien kunnen deze het hoornvlies irriteren. In ernstigere gevallen kunnen de haren ook voor beschadigingen op het hoornvlies zorgen.

  De problemen zijn de herkennen aan overmatig tranen en nattigheid bij de ooglidrand. Er kan ook een verkleuring zijn op het hoornvlies. Dit komt door irritatie van het hoornvlies.

  De aandoening is gelukkig wel te behandelen! Er zijn mogelijkheden om deze haren te laten epileren en het is mogelijk om de haren weg te laten branden.


  Hondenrassen vergelijken

  Ben je benieuwd welke hond nu echt bij jou past? SayHi.dog is een community van hondenliefhebbers die stemmen uitbrengen voor hun hond op tal van vragen. De stemresultaten leiden tot meer inzicht over hondenrassen. Wil je je hond nog beter leren kennen of wil je hondenrassen vergelijken? Check dan: SayHi.dog ?

   

  Bezoek ook eens een van onze partners

  0
   0
   Winkelwagen
   Je hebt geen productenTerug naar de winkel