Rottweiler

RottweilerDe Rottweiler is een grote stoere hond met een indrukwekkende bouw. Oorspronkelijk is het een veedrijver die waarschijnlijk afstamt van dogachtige honden. Deze dogachtige honden trokken vroeger met Romeinse legers over de Alpen.

De naam Rottweiler komt van de stad Rottweil in Duitsland. De Rottweiler word al sinds het begin van de 20e eeuw gebruikt als politiehond, waakhond of verdedigingshond. Door het vele en vaak onzorgvuldige fokken zijn er echter wel de nodige problemen ontstaan.

Uiterlijk Rottweiler

De Rottweiler is gespierd en stoer gebouwd. Ze hebben een groot hoofd, gespierde nek en een brede borst. De reu honden zijn duidelijk zwaarder dan de teefjes. Ze hebben een zwarte, korte en glanzende vacht en een roest of mahonie-achtige kleur bij rondom de ogen, wangen, bek, borst en de poten. De Rottweiler wordt ongeveer tussen de 60-68cm hoog en en weegt ongeveer tussen de 38,5 en 60 kg.

De kaken van een Rottweiler zijn erg sterk en in vergelijking met zijn hoofd zijn hun oren vaak best klein. De oren hangen naar voren en liggen tegen de wangen aan. Ze hebben donkere ogen en vaak met een hele vriendelijke uitdrukking.

Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de Rottweiler ligt op ongeveer 10 jaar maar gelukkig zijn er ook altijd uitzonderingen waarbij deze honden een stuk ouder worden.

Voordelen

 • Natuurlijke waakhond
 • Reageert goed op training
 • Rustig en aanhankelijk (mits in balans)

Nadelen

 • Minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen
 • Veel training en socialisatie
 • Niet geschikt voor beginners
 • Verveelt zich snel als hij alleen gelaten word

Erfelijke aandoeningen

Rottweiler

Heupdysplasie

Dit is een afwijking aan een of beide heupgewrichten waarbij de heupkom en heupkop niet goed in elkaar passen. Doordat het niet goed past ontstaat er pijn en op lange termijn kan het voor slijtage en artrose zorgen.

Deze aandoening ontstaat tijdens de groei en daarom is het soms moeilijk om het direct vast te stellen. Soms kan deze diagnose pas gesteld worden als een hond 1 jaar of ouder is.

De symptomen bij heupdysplasie zijn stijfheid bij het opstaan, waggelen met de achterpoten, kreupelheid en verminderd bewegingsvermogen. Heeft je hond heupdysplasie? Zorg er dan voor dat hij goed op gewicht is want overgewicht kan de problemen verergeren.

Een andere tip is om je hond niet teveel te zware inspanningen te laten doen tot hij of zij de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van meerdere erfelijke aandoeningen aan het elleboog gewricht en bij Rottweilers is de kans dat ze deze aandoening krijgen zeer groot. Vaak is elleboogdysplasie al zichtbaar bij de leeftijd van 6 tot 12 maanden maar gelukkig is deze aandoening behandelbaar met een operatie.

Ontsteking uitwendige gehoorgang

De ontsteking aan de uitwendige gehoorgang word ook wel de otitis externa genoemd. De ontsteking zit daarbij bij het deel van de gehoorgang die tot aan de trommelvlies loopt. Honden met hangende oren en dus ook Rottweilers hebben meer kans om dit soort ontstekingen te krijgen. Dat komt omdat de oren minder geventileerd worden door de hangende oren. Otitis externa wordt ook vaak gezien bij allergieën zoals voedselallergie of atopie.

Spondylose

Bij spondylose is er een vergroeiing van de tussen-wervels en ontstaat als deze slijtage vertonen. Door de slijtage maakt het lichaam abnormaal botweefsel aan waardoor de gewrichten gaan vergroeien. Deze aandoening is helaas slecht behandelbaar maar er zijn wel honden die baat hebben bij laser en hydrotherapie.

Rottweiler


Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

 

Bezoek ook eens een van onze partners

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel