Je hond opspringen afleren

Je hond opspringen afleren

Waarom springen honden bij een begroeting?

Als de moederhond haar nest puppy’s heeft verlaten, wordt ze bij terugkomst begroet met een “kus”. Honden begroeten elkaar door neus aan neus te staan en elkaar te besnuffelen, lukt het niet op vier poten, dan wel staand op de achterpoten. Nu is dit gedrag vandaag de dag niet meer nodig maar het instinctieve gedrag is nog altijd aanwezig. Het gezicht van het baasje is voor de hond vaak te hoog om bij te komen, dus springen honden op om contact te kunnen maken en je te begroeten.

Mythes over waarom honden opspringen

Er wordt wel eens gesproken over opspringen als teken van dominantie, om aan te geven dat de hond hoger in rang staat in de roede dan zijn/haar baasje. Deze achterhaalde theorie gaat vaak gepaard met de oplossing compleet negeren. Nu je begrijpt dat de hond instinctief en enthousiast je probeert te groeten kunnen we stappen gaan zetten om het instinctieve gedrag van de hond af te leren.

Tips voor het afleren van opspringen

Wees je bewust van je reactie wanneer je hond tegen je opspringt. Het is goed mogelijk dat je onbewust je hond beloont voor zijn gedrag waardoor het gedrag door de ogen van je hond beloont lijkt te worden. Voor je start met het trainen van je hond om het springritueel af te leren, bedenk dan aan welke criteria je hond moet voldoen voordat hij/zij je aandacht krijgt.

Een veelvoorkomende criteria die gebruikt wordt door hondeneigenaren is het zit commando. Dit betekend dat je hond enkel jouw aandacht als “beloning” krijgt wanneer hij/zij netjes blijft zitten. Om het gewenste gedrag aan te leren is het handig als je iemand hebt die je assisteert door de rol van de bezoeker op zich te nemen. Op deze manier heb je volledige aandacht om je rol als hondentrainer uit te voeren. Laat de “bezoeker” binnenkomen terwijl je de hond aangelijnd het zit commando geeft. Wanneer je hond aanstalten maakt om te springen geef je het zitcommando en zet de bezoeker weer een paar stappen terug om kenbaar te maken dat dit geen gewenste begroeting is. Wanneer de hond blijft zitten kun je de hond belonen met een groet en eventueel een lekkere gezonde beloningssnoepjes.

Je hond opspringen afleren

Productcategorieën

Volg ons ook op:


Product tips

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel