4 tips voor een goede fotografie start!

Heb jij een spiegelreflexcamera, systeemcamera of een vrij nieuwe telefoon met veel camera mogelijkheden en wil jij meer uit jouw foto’s halen? In deze blog geef ik je tips over waar wij, als fotografen, rekening mee houden tijdens een hondenfotoshoot.

 

De instellingen

Zelf fotografeer ik met een systeemcamera, waardoor je kan kiezen uit verschillende lenzen en natuurlijk verschillende instellingen. Zo bepaal jij zelf de ISO, diafragma en sluitertijd en daardoor bepaal jij hoe het eindresultaat gaat worden. Deze drie instellingen horen bij elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld de ISO aanpast is de kans groot dat jij ook de sluitertijd gaat aanpassen.

Natuurlijk hebben luxe camera’s ook een automatische stand, maar het is super leuk om te ontdekken wat er allemaal kan op de handmatige stand. Op deze manier leer jij jouw camera het beste kennen en worden de foto’s nog toffer!

Zoals je op de afbeelding ziet kan een wijziging in het diafragma getal een groot verschil maken. Hoe lager je diafragma hoe onscherper de achtergrond wordt tot het object. Zeker bij hondenfotografie komt een laag diafragma getal veel voor.

4 tips voor een goede fotografie start: Rottweiler met tegenlicht tijdens gouden uurtje.

Het tijdstip

Probeer altijd een moment te kiezen met mooi daglicht. Dit is meestal in de ochtend of in de avond, omdat je dan zacht licht hebt en daardoor komen kleuren mooi uit.

Zeker op een zonnige dag is het niet aan te raden om midden op de dag foto’s te gaan maken. Behalve dat dit natuurlijk erg warm is, staan mensen en dieren vaak met spleetogen op de foto. Het perfecte weer is eigenlijk lichte bewolking met regelmatig een fijne zonnestraal. Je wil namelijk ook niet dat het helemaal bewolkt is en de foto’s daardoor grauw worden.

Er zijn speciale apps die aangeven wanneer het gouden uurtje is. Dit is het uurtje voor de zon ondergaat of als de zon net op komt. In dit uurtje geeft de zon een hele warme en mooie gloed op de foto. Hier kun je hele toffe foto’s door creëren.

4 tips voor een goede fotografie start: Collage met stoere locatie en natuurgebied

De locatie

De locatie bepaald eigenlijk voor het grootste deel wat voor sfeer jij neerzet op de foto! Ik laat deze keuze altijd vrij aan de baasjes en meestal wordt er gekozen voor een bosgebied. Het kan echter ook heel gaaf zijn om bijvoorbeeld in de stad foto’s te maken! De sfeer wordt dan direct anders.

Daarnaast houd je natuurlijk ook altijd rekening met objecten in de omgeving. Staat er op de achtergrond een groot rood huis en wil jij een rustige foto? Probeer deze dan te vermijden.
Draagt de hond een rode halsband, dan is het soms heel gaaf om dat rode object juist op de achtergrond van jouw foto te plaatsen. Op deze manier kun je spelen met locaties en achtergronden en een eigen stijl creëren.

De nabewerking

Maak jij foto’s met jouw telefoon en wil jij deze bewerken voor bijvoorbeeld op Sociaal Media? Zelf gebruik ik hiervoor de app ‘Snapseed’. Dit is een veelzijdige gratis foto-app. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van jouw foto aanzienlijk verslechtert.

4 tips voor een goede fotografie start!: collage met voor en nabewerking
Wil jij de foto’s bewerken en daarna nog met hoge resolutie afdrukken? Zorg dan dat je foto’s bewerkt met een professioneel programma, zoals bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Deze combinatie zorgt ervoor dat je praktisch alles op de foto kan aanpassen. Mijn stijl is om zo min mogelijk nabewerking toe te passen en met name kleine aanpassen te doen. Denk hierbij aan de belichting en het verwijderen van halsbanden of personen op de achtergrond.

Ik hoop dat je een klein beetje goed op weg bent geholpen met deze fotografie tips! Het mooie van foto’s is dat er geen goed of fout bestaat. Iedereen heeft een eigen stijl en dat maakt het ook zo leuk om te doen.

Mocht je nog vragen hebben over hondenfotografie of het maken van een afspraak voor een hondenfotoshoot, stuur dan een berichtje! Dit kan via het contactformulier op de website, e-mail of via Facebook of Instagram.

Liefs Kim


Product tips

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel