Herinnert jouw hond zijn vorige eigenaar nog?

Herinnert jouw hond zijn vorige eigenaar nog?

Als je ooit een hulphond of blindengeleidehond in opleiding hebt gehad, dan heb ook jij jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd of hij jou en je omgeving nog wel zou herinneren. Een mensengeheugen werkt niet hetzelfde als dat van een hond. Het is dan ook onmogelijk om zeker te weten wat de hond zich nog wel of niet zijn hele leven herinnert.

Een van de vele voordelen van sociale media is dat er inmiddels genoeg beelden en aanwijzingen online beschikbaar zijn. Hierop laten de honden duidelijk zien dat zij het eerste baasje nog herkennen. Is dat dan alleen als hun ervaring met die eigenaar zeer goed was of onthoud een hond ook de tijd die vreselijk was?

Episodisch geheugen bij honden en mensen

Wij mensen hebben een episodisch geheugen. Dit helpt ons om persoonlijke gebeurtenissen uit het verleden te begrijpen in de juist tijdscontext. Honden maar ook katten leven meer in het moment van “nu” en hebben minder tijdsbesef dan bij mensen.

Bij een hond hebben de meeste herinneringen betrekking op de informatie die ze nodig hebben om te kunnen overleven. Bijvoorbeeld: Deze persoon voedde me op en hield van me, die is veilig. Of die persoon heeft me pijn gedaan, hier moet ik van wegblijven.

Hond met blinde baas | Herinnert jouw hond zijn vorige eigenaar nog?Onderzoek bij jonge en oudere honden

Recente studies hebben aangetoond dat honden hun gezichtsvermogen voornamelijk gebruiken om hun baasjes te herkennen. Honden die tekenen van dementie vertonen of honden met een verminderd zichtvermogen zullen hun vorige eigenaar minder snel onthouden en herkennen. Bij jongere honden met een perfect gezichtsvermogen was dat nooit een probleem.

Het lijk er op dat bepaalde omstandigheden, acties of eigenschappen kunnen oproepen tot herinneringen aan hun vorige eigenaar. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord of waargenomen van honden die bang zijn voor mannen met baarden, of een jonge pup die vooral een klik heeft met oudere mensen. Het lijkt er in ieder geval op dat honden niet het vermogen hebben om een slechte of goede herinnering op te halen. Het herkennen van een vorige baas zal dan ook vrijwel altijd samenkomen met meerdere factoren.

Denk je dat jouw blindengeleidenhond of hulphond in opleiding je nog herinnert als zijn of haar eerste baasje? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening. We zouden het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst!

Blinde vrouw met hond | Herinnert jouw hond zijn vorige eigenaar nog

Productcategorieën

Volg ons ook op:


Product tips

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel