Eerste hulp bij honden

Eerste hulp bij honden

In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen wanneer je hond ernstig gewond raakt of plotseling ziek wordt. Eerste hulp bij honden is belangrijk bij verschillende situaties. Als eerste is het altijd belangrijk om kalm te blijven en de dierenarts te bellen. Kun je niemand bereiken? Dan hebben we hier onder een paar tips.

 

Eerste hulp bij honden | Eerste stappen

Wanneer de hond moeite heeft met ademhalen kun je proberen het vuil of slijm uit zijn bek te verwijderen. Je kunt ook proberen om zijn tong voorzichtig naar buiten te trekken.

Wanneer er geen ernstige botbreuken zijn waar te nemen kun je de hond op de rechterzij neerleggen en een warm houden.

Controleer ook de hartslag van de hond. Dit kun je doen door je hand op de binnenkant van de linkerborst van de hond plaatsen vlak achter zijn elleboog. Voel je geen hartslag? Geef dan hartmassage.

Zijn er bloedingen? Probeer deze dan zo goed mogelijk te stelpen. Het is vooral heel belangrijk dat de hond zo snel mogelijk naar dichtstbijzijnde dierenarts wordt gebracht.

Vervoer

Wanneer een hond gewond raakt is het mogelijk dat hij van zich af gaat bijten. Als dit het geval is kun je een noodmuilkorf improviseren. Dit kun je doen door een stuk stof om de snuit van je hond te binden. Links over en rechts onder de kin en volledige knoop in de nek.

Heb je een grote hond? Dan is het belangrijk om de hond met twee personen te dragen. Gebruik een deken om de hond op te tillen, maar als je vermoed dat je hond ernstige botbreuken heeft vervoer hem dan op een brede plank of een deur. Hierbij is het belangrijk om plotselinge bewegingen te vermijden.

Eerste hulp bij honden met bloedingen

Bij een bloeding is het noodzakelijk om snel te handelen. Doe je niets? Dan kan een bloeding snel leiden tot shocktoestand of nog erger; de dood.

Uitwendige bloedingen

  1. Druk met je duim op de bloedende plek of leg een grote pluk watten en een verbandgaas om de wond en verbindt deze stevig. Wanneer de wond blijft bloeden, leg dan over het eerste verband nog een tweede verband aan.
  2. Een tourniquet of schroefverband moet je alleen aan leggen in uiterste noodzaak. Het uitoefenen van voldoende druk op de wond is een veel betere methode. De neveneffecten van een fout aangelegd schroefverband kunnen erger zijn dan verwonding zelf. Regelmatige doorbloeding is heel belangrijk.

Inwendige bloedingen

Wanneer je een inwendige bloeding vermoedt, bijv. door een verkeersongeluk of val, is het belangrijk om je hond rustig en warm te houden. Daarnaast is het ook belangrijk om de hond zoveel mogelijk in zijn bewegingen te beperken en snel kundige hulp in te schakelen.

Ademhalingsproblemen en voorwerpen in de bek en keelholte

ademhalingsproblemenWanneer je hond niet kan ademen kan het zijn dat er bloed, braaksel of water in de longen zit. Laat in dit geval iemand hulp halen en probeer zelf de ademhaling te herstellen.

  1. Open de bek en trek de tong van de hond naar buiten. Evt. water verwijderen door de hond ondersteboven te houden.
  2. Leg de hond neer op zijn rechterzij en strek het hoofd en de nek. Op die manier maak je de verdere luchtwegen nog meer vrij.
  3. Maak met je handen een trechter om de neus van de hond en adem door zijn neusgaten om de longen met lucht te vullen. Doe dit 3 seconden lang wacht dan 2 seconden en doe het dan weer 3 seconden. Ga hiermee door tot je hond zelfstandig begint te ademen.

Soms zijn ademhalingsproblemen het gevolg van objecten in de bek of keel. Zo kunnen botten en stokken splinteren en soms klem komen te zitten tussen de tanden of achter in de keel. Alleen als laatste redmiddel moet je proberen het voorwerp zelf te verwijderen. Pas wel heel goed op, want veel honden bijten in deze situatie van zich af. Wanneer je zelf probeert het voorwerp te verwijderen zorg dan dat iemand de hond stevig vasthoudt.

Je kunt de bek van de hond openen door een onscherp voorwerp tussen de boven en onderkaak te plaatsen. Probeer vervolgens het klemzittende voorwerp voorzichtig met een pincet of tang te verwijderen.

Kleine ballen kunnen achter in de keelholte vast komen te zitten en leiden tot verstikking. Is dit het geval? Sla dan je armen om het middel van je hond en voer de heimlich methode uit. Een andere aanpak is het van buiten af op de keel te drukken en de bal op die manier naar boven proberen te duwen.

Hartmassage

Wanneer je merkt dat het hart van je hond stilstaat is het belangrijk om onmiddellijk met hartmassage te starten.

  1. Plaats je hand op de linkerzijde van de borst vlak achter de ellebogen. Plaats je andere hand daar overheen en druk dan de beide handen stevig naar beneden en in de richting van het hoofd.
  2. ‘Pomp’ op die manier drie keer snel een stevig de borst op en neer. Blaas vervolgens lucht in zijn neusgaten. Pomp, pomp, pomp en adem. Tussen de pompbewegingen zit moet minder dan een seconde zitten.
  3. Deze serie handelingen moet je ongeveer 15 tot 20 keer per minuut herhalen. Ga hier mee door dat je een hartslag voelt en stop dan met pompen. Met het ademen in de neus kun je door gaan terwijl iemand je helpt om de hond naar de dierenarts te brengen. Stop niet met deze activiteiten zolang de hartslag van de hond zwak is.

Eerste hulp bij honden met brandwonden

Om schade aan de huid te beperken is een snelle reactie nodig.

Brandwonden door kokend water of olie

  1. Het is belangrijk om onmiddellijk de verbrande plek te koelen. Dit kun je doen met een spons en koud water. Breng geen zalf aan.
  2. Zorg dat de plek bedekt wordt met een natte lap of leg er een ijskompres op. Daarna is het belangrijk om snel met je hond naar de dierenarts te gaan.

Chemische brandwonden

  1. Het is van belang dat je de hond niet aan de plek laat likken. Het is dus belangrijk dat je voor de zekerheid je hond een muilkorf geeft.
  2. Probeer met een spons de chemische stoffen weg te wassen en raadpleeg meteen een dierenarts.

Elektrische schok

Elektrische schokBij een sterke schok is het belangrijk om eerst de bron van de stroom uitschakelen. Lukt het niet om de stroom uit te schakelen? Gebruik dan een niet-geleidend voorwerp (dus niet van metaal!) om de hond of de bron weg te schuiven.

Neem meteen contact op met de dierenarts en houd de hond warm en controleer zijn ademhaling.

Bij een kleinere schok, bijv. wanneer je hond aan een snoer heeft geknaagd kun je merken dat je hond kort daarna moeilijk adem haalt. Als het noodzakelijk is, help dan de ademhaling weer op gang. Controleer ook de binnenkant van de mond en lippen op brandwonden en koel deze met koud water.

Eerste hulp bij honden met giftige beten en steken

Wanneer je hond een allergische reactie heeft op een beet of steek van een insect krijgt hij bulten die op zijn lichaam en gezicht kunnen zitten. Het is ook mogelijk dan de hond moeilijk ademt. Raadpleeg dan de dierenarts voor een behandeling met antiallergische middelen.

Is je hond gestoken door een wesp? Dan is het goed om te weten dat het gif basisch is. Behandel de plek dan door hem te wassen met een verdund zachtzuur zoals azijn.

slangenIs je hond gebeten door een slang? Breng zo snel mogelijk een ijskompres aan of koel de wond met koud water om de bloedstroom te vertragen.

Neem meteen contact op met een dierenarts zodat zij antigif klaar leggen als je onderweg gaat.

Wanneer de hond in de poot is gebeten kun je met een schroefverband (tourniquet) tussen de beet en het hart de verspreiding van het gif vertragen.

Vergiftigingen

Een vergiftiging treedt meestal op als je hond iets giftigs eet, zoals een medicijn of een bestrijdingsmiddel. Sommige vergiftigingen kunnen ook komen door inademing of doordat het gif door de huid heen dringt.
Bel als eerste de dierenarts op voor advies. Wanneer je hond iets heeft doorgeslikt wek dan alleen het braken op als:

  • De stof niet bijtend of prikkelend is
  • Het minder dan een uur geleden is dat de hond het gegeten heeft.
  • De hond bewust en dat alert is.

Om het braken op te wekken kun je een niet te sterke zoutoplossing geven (keukenzout).

Verspil geen tijd en ga snel naar de dierenarts. Wanneer je weet wat je hond heeft ingeslikt neem dit dan mee. Het liefst met een verpakking waarop de ingrediënten vermeld staan.

Vishaken

HakenVishaken kunnen in de huid vasthaken. Deze hebben weerhaakjes en daarom is het belangrijk dat je er niet aan gaat trekken. Wanneer je dit wel doet komt de haak steeds vaster te zitten en kan het nog meer schade voor zaken. Wees dus heel erg erg voorzichtig.

Probeer de haak in tweeën te knippen met een tang, op die manier kun je het deel van de weerhaak naar buiten duwen. Maak daarna de wond goed schoon.

Wanneer je de haak niet zelf kunt verwijderen neem de hond dan mee naar de dierenarts. Trek niet aan de haak en knip evt. vislijn nog niet door; daar maak je het alleen maar moeilijker mee voor de dierenarts.

Vechtwonden

vechten de hondenHonden die vechten bijten hun tegenstander vaak in het gezicht, oren, nek of borst. Zelfs als de wond oppervlakkig en schoon lijkt is het beter om de wond door de dierenarts te laten behandelen.

De oren raken vaak ingescheurd bij gevechten. Dat soort wonden kunnen hevig bloeden. Maak meteen de wond schoon en breng een drukverband aan om het bloeden te stelpen.

Tape het oor vast met verband aan de bovenkant van het hoofd. Wikkel het verbandgaas om de schedel heen en ook onder de kin langs. Je kunt het beste het andere oor uit het verband laat steken zodat het enige stevigheid geeft.

Eerste hulp is bij honden óók noodzakelijk bij oververhitting

Oververhitting is iets wat vaak bij honden voorkomt. Het kan binnen enkele minuten fataal zijn en daarom is het belangrijk snel in te grijpen. De eerste symptomen zijn een snelle en zware ademhaling. De hond wordt onwel, kwijlt, hapt naar lucht en stort in. Het is belangrijk om de hond naar een koele plek te brengen en hem af te koelen. Dit kun je doen door water over hem heen te gieten. Start met lauw water en breng dan langzaam de temperatuur terug terwijl de hond afkoelt. Je kunt de hond ook bedekken met vochtige lappen. Probeer je hond ook water te laten drinken.


Heb jij nog andere tips voor eerste hulp bij honden? Of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!


Gerelateerde producten

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel