Hond zindelijk maken

Hond zindelijk maken

Het zindelijk maken van je hond kost veel tijd, geduld, aandacht en doorzettingsvermogen. Een puppy van twee maanden oud plast als hij wakker is ongeveer elke twee uur. Zijn darmen worden 3 tot 6 keer per dag geleegd en daarbij ligt het eraan wat hij te eten krijgt. Voor een puppy is makkelijk verteerbaar en hoogwaardig voedsel het beste.

Wanneer moet je hond naar buiten?

De meest voorkomende keren dat je puppy naar buiten moet is net nadat hij wakker wordt, na elke maaltijd, na elk dutje of als hij opgewonden is bij nieuwe bezoekers.

Een teken dat je hond naar buiten moet is dat hij aan de vloer begint te snuffelen en opvallend rondjes begint te draaien. Zorg dat je deze signalen leert herkennen. Prijs en beloon de pup meteen als hij op de goede manier zijn behoefte gedaan heeft. Dat motiveert hem om het de volgende keer ook op de goede manier te doen.

Hond zindelijk maken met trainingsmatjes

Wanneer je in een flat of een appartement woont kan het lastiger zijn om je pup snel mee naar buiten nemen. Een goede techniek is om een aantal uitgevouwen kranten bij de deur neer te leggen en leer de pup deze te gebruiken. Je hebt ook speciale trainingsmatjes die je hiervoor kunt gebruiken.

TrainingsmatjesWanneer je puppy dit begrijpt kun je de kranten buiten de voordeur leggen. Ook hier geldt: prijs je puppy wanneer die gebruik maakt van de kranten of het trainingsmatje.

Om ervoor te zorgen dat je hond niet je hele huis bevuild is het een idee om de hond af en toe in een ruim afgezette ruimte te plaatsen. Dit is vooral handig als je zelf weg bent, zelf denk ik wel dat je niet te lang en te vaak weg moet zijn wanneer je een puppy hebt.

Ongelukjes

Je kunt het niet voorkomen dat je puppy af en toe een vergissing gaat. Maar hoe ouder hij wordt hoe minder vaak dit soort ongelukjes voor zullen komen.

Heeft je hond een ongelukje gehad? Maak de plek waar het is gebeurd dan meteen schoon en zorg dat je alle geurtjes verwijderd. Door de geuren te verwijderen ontmoedig je hem om steeds weer terug te gaan naar deze plaats.

Straf je hond nooit voor een ongelukje en wanneer je hem op heterdaad betrapt roep dan ‘nee!’. Pak hem meteen op en breng hem naar buiten. Als hij buiten dan zijn behoefte heeft gedaan beloon hem dan uitgebreid.

Hoe lang duurt het voordat je puppy zindelijk is?

Elke hond is anders en sommige puppy’s zijn sneller zindelijk dan andere puppy’s. Wanneer je puppy 7 tot 8 maanden oud is mag je echt wel verwachten dat hij zindelijk is. Wanneer dit nog niet het geval is en je stuit op moeilijkheden is het goed om even contact op te nemen met je dierenarts. Het kan natuurlijk zo zijn dat er misschien een lichamelijk probleem is.

Het kan ook zijn dat je hond het beter doet als hij van voeding nu veranderd. Dit kan vooral goed zijn als het huidige voer bijvoorbeeld veel ruwe vezelstoffen bevat.

Problemen met volwassen honden

Ouder chihuahua hondjeOok wanneer je hond volwassen is kan het voorkomen dat hij een ongelukje heeft. Mocht het vaker voorkomen dan is het mogelijk dat er een medische oorzaak is.

Sommige honden willen hun territorium markeren en als dat het geval is kunnen stoelen, tafels en zelfs bezoekers eraan geloven. Ook ik heb dat niet zo heel lang geleden meegemaakt. Ik was met mijn hond in het park toen hij een andere hond op ons af kwam. Hij ging naast me staan en ik zag dat hij zijn poot omhoog deed ik kon net op tijd wegspringen. Nouja…net op tijd er zaten wel wat spetters op mijn laarzen haha pff!

Hele blije honden

Sommige honden zijn zo blij als het baasje thuis komt dat ze onderdanig een plasje doen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je rustig reageert als je binnenkomt. Ga je hond niet gek lopen maken met een hoge stem en laat vooral niet zien hoe blij jij bent om hem of haar te zien.

Als de hond ziet hoe blij jij bent versterkt dat zijn emotie waardoor hij eerder een plasje laat lopen. Word nooit boos, hier kan de hond ook echt niets aan doen.

Kleine schattige puppyPaniek plasjes

Er zijn ook honden die in paniek raken als ze alleen thuis moeten blijven en dat kan een gevolg zijn dat ze hun behoefte doen in huis. Straf de hond dan niet als je thuiskomt, dat kan de problemen alleen maar verergeren en verhoogt daarnaast ook nog eens de verlatingsangst. Dit zijn lastige problemen waarbij je het beste professionele hulp kunnen inschakelen.

Hond zindelijk maken – Tips

 • Let op de signalen van de pup. Ze draaien vaak een rondjes of beginnen met snuffelen aan de vloer.
 • Draag je pup niet. Loop met hem mee maar laat hem zelf naar buiten stappen.
 • Gebruik een standaard uitdrukking wanneer hij zijn behoefte doet. Zo wordt het herkenbaar en kun je hem aanmoedigen om op commando zijn behoefte te doen. Ik zeg altijd tegen Lola ‘heyyy…moet jij niet even poepen?’. Het lijkt alsof ze dan even herinnerd wordt en vaak meteen op zoek gaat naar een plekje.
 • Prijs en beloon je puppy meteen als hij buiten poept of plast.
 • Straf je puppy nooit wanneer hij binnen poept of plast, dat maakt hem alleen maar bang.

Heb jij nog andere tips voor onze pagina: hond zindelijk maken? Laat het ons hieronder weten of neem contact met ons op :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
  0
  Winkelwagen
  Je hebt geen productenTerug naar de winkel