Ontwormen

WormenHonden kunnen gastheer zijn voor verschillende soorten parasieten. Op deze pagina zullen we u meer vertellen over wormen en waarom het belangrijk is om regelmatig te ontwormen.

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die vooral leven in het spijsverteringskanaal. Er zijn verschillende soorten wormen waar de hond last van kan hebben:

Hieronder een kleine uitleg van de verschillende soorten wormen die je hond kan krijgen als je niet ontwormd.

Spoelwormen

De meest algemene wormen bij de hond zijn de spoelwormen. Deze wormen zijn wit en spoelvormig en kunnen wel 20 centimeter lang worden. Vaak kunnen deze wormen in de uitwerpselen van de hond gevonden worden maar soms is de hond zo besmet dat hij wormen kan opbraken.

De wormen kunnen wel duizenden eitjes leggen die dan ook met de uitwerpselen mee komen. Na 3 weken kunnen de eitjes andere honden besmetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pups die het doorslikken. De eitjes komen dan in het spijsverteringskanaal terecht en de larven kunnen dan via de darmwand naar de lever en longen.

Sommige van deze wormen kunnen worden opgehoest en dan weer doorgeslikt worden waardoor ze in de darmen terecht komen en uitgroeien tot volwassen wormen.

Tip!

Word je hond al tegen hartwormen beschermd? Dan hoef je niet een aparte kuur te hebben tegen spoelwormen. Om zeker te zijn dat je de juiste kuur geeft kun je het beste altijd even de dierenarts raadplegen.

Lintwormen

Lintwormen zijn wormen met een puntige kop waarmee ze zich in de darmwand hechten. Bij deze wormen komt het voor dat een deel van de worm afbreekt en dan naar buiten bewegen. Deze zitten vol eitjes en kunnen dan rond de vacht bij de anus gekleefd gaan zitten. Door droogheid gaan ze barsten en dan kan de hond ze oplikken waardoor ze in het darmstelsel terecht komen. Hier groeien ze uit tot lintwormen en die kunnen vooral gevaarlijk zijn voor jonge, oude en zieke honden.

Haakwormen en zweepwormen

Dit zijn veel voorkomende darmparasieten bij de hond. In tropische gebieden is vooral de ancylostomahaakworm een bedreiging. De eitjes kunnen jarenlang overleven. De larven graven door de huid heen en dan vooral bij de voeten. Dit zorgt voor hevige jeuk.

Puppys die melk drinkenWanneer volwassenen wormen zichzelf vastgraven in de darmwand levert dit diaree en bloedverlies op. De gevolgen hiervan zijn gewichtsverlies en bloedarmoede.

Puppys kunnen bij deze soort worm ook besmet worden via het moedermelk.

Hartwormen

Deze kleine wormen zijn te vinden in het hart en in de slagaders naar de longen toe. De besmetting gebeurd door larven nadat ze geprikt worden door een besmette muskiet. Via de bloedbaan worden ze verspreid en wanneer ze volwassen zijn eindigen ze in de hart en slagaders.

Een hartaanval kan het gevolg zijn van deze soort wormen. Echte symptomen van de hartworm zijn pas na jaren zichtbaar.

Ontwormen dus!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn wormen dus echt geen pretje en daarom is het belangrijk dat je de hond gaat ontwormen.

Er zijn vele verschillende manieren om je hond te ontwormen. Zo kun je gebruik maken van een ontworm pasta maar ook van pilletjes. Welke methode hier het beste is dat ligt helemaal aan je hond.

Zwangerschap en pups

Duitse herder pupTijdens de dracht is het heel belangrijk dat de hond ontwormd is. Wanneer dit niet het geval is kunnen de pups via de baarmoeder of via het borstmelk besmet worden.

Wanneer de pups er zijn kun je ze elke 2 tot 3 weken een kuurtje geven tot ze 3 maanden oud zijn. Daarna 1 keer per maand tot ze 6 maanden oud zijn en vanaf dan 1 keer in de 6 maanden.

Welk middel gebruik jij?

Mijn hond is een lastige met pilletjes en pasta dus ik crush de pilletjes altijd en doe ze dan over nat voer heen.

Waar doet jou hondje het goed op? Heb je misschien ook nog tips? Laat het ons weten via het reactie formulier of neem contact met ons op!


Gerelateerde producten

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel