Gapen honden alleen bij vermoeidheid?

Gapen honden alleen bij vermoeidheid?

Wij zien gapen vaak als moe of verveeld zijn. Maar, het kan ook een teken van iets anders zijn. Zo kan gapen het lichaam voorbereiden op een actie; je kunt gapen het beste vergelijken met schakelen. Denk bijv. aan een spreker die moet gapen terwijl hij wacht om aan de beurt zijn; even de rust vinden. Een ander voorbeeld is een sporter die moet wachten tot hij het veld op gaan; volledige concentratie onder druk. Gapen of geeuwen kan dus een manier zijn om te ontspannen en te concentreren. Een geeuw verhoogt de hartslag en vergroot zo de stroom aan zuurstof wat weer gunstig is voor het brein. En bij honden werkt gapen niet anders.

Concentreren en ontspannen

Honden geeuwen en gapen dus om zich op te laden en te ontspannen; hierbij hangt het compleet van de situatie af. Ben je wel eens bij een behendigheidswedstrijd voor honden geweest? Dan zie je dat honden aan de start vaak aan het gapen zijn. De honden zijn dan helemaal klaar om van start te gaan en door te gapen wordt de stress verminderd.
Ook bij de dierenarts zie je honden vaak gapen, dit is een duidelijk gevolg van ‘t onder druk staan en zich proberen te ontspannen.

Mijn hondje Lola zie ik altijd gapen net voor we naar buiten gaan. Ik denk dat ze dan zo blij is dat ze het gapen gebruikt om zichzelf te kalmeren. Soms wilt dat niet helemaal lukken en dan krijgt ze last van reverse sneezing. Bij de hondenschool gapen honden ook vaak. Wij, de baasjes, denken dan al gauw dat de hond zich verveelt, maar dit is dus niet het geval. De hond staat dan vaak onder druk en gapen is dan een van de manieren om de stress te onderdrukken.

Gapen ook aanstekelijk voor honden

Gapen de hondNet als bij mensen werkt gapen ook aanstekelijk bij honden. Wanneer je de aandacht van je hond trekt en dan gaat gaapt, kan het goed zijn dat hij ook begint te gapen. Dit is een techniek die sommigen ervaren hondentrainers ook gebruiken. Ze kunnen deze techniek gebruiken om honden aan te moedigen zich te concentreren of juist om te ontspannen.

Conclusie

Een hond gaapt dus niet alleen wanneer hij moe is. Wanneer hij dit wel is, rekt hij zich meestal ook uit en je ziet dat hij ontspannen is.
In opgewonden situaties, zoals blijdschap of een leuk vooruitzicht kan de hond ook gaan gapen. Dit doen ze meestal om zichzelf rustig te maken. Hetzelfde doen ze ook in spannende situaties zoals bij de dierenarts of bij een behendigheidswedstrijd.

Herken jij de verschillende soorten gapen van je hond? Wij horen graag jouw ervaring in een reactie hieronder. Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!


Gerelateerde producten

Misschien vind je dit ook leuk?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

0
    0
    Winkelwagen
    Je hebt geen productenTerug naar de winkel