Australian Shepherd informatie

Australian Shepherd ogenDe Australian Shepherd is gefokt in Amerika met Australische honden en honden uit Nieuw-Zeeland. Daarna is het hondje nog een keer doorgefokt om er een ideale stadshondje van te maken. Uiteindelijk heeft deze hond wel een hoop beweging nodig. Dat is wel iets om aan te denken als je in de stad woont.

Uiterlijk Australian Shepherd

De Australian Shepherd is er in verschillende kleuren namelijk: merle, zwart, black tri, red merle, red tricolor, blue merle & rood. Elke hond is natuurlijk anders maar gemiddeld worden de mannetjes rond de 58 cm groot en de vrouwtjes rond de 53 cm. De reuen wegen tussen de 25 en 32 kg en de teefjes tussen de 16 en 25 kg.

Leeftijd Australian Sheperd
Deze hondjes hebben een gemiddelde leeftijd van ongeveer 13 jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en gelukkig zijn er ook Australian Sheperds die veel ouder worden.

Australian ShepherdVoordelen

 • Ideaal voor een actief gezien
 • Goed af te richten
 • Blaft weinig
 •  
  Nadelen

 • Veel beweging nodig
 • Intensieve vachtverzorging
 • Erfelijke aandoeningen

  Artritis

  Bij Artritis heeft de hond pijnlijke ontstekingen aan de gewrichten. Het is een ziekte die ongeneselijk is en langzaam steeds erger wordt. Gelukkig zijn er wel veel mogelijkheden voor pijnbestrijding en het remmen van de ontstekingen. Hiermee kan de levenskwaliteit verbetert worden en kan je hond nog lang genieten van het leven.

  Oogproblemen

  PRA en Cataract zijn 2 oogaandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras. PRA staat voor Progressieve retina atrofie en betekent eigenlijk verslechtering van het netvlies. Helaas is hier geen behandeling voor en zal de hond op den duur blind worden.

  Cataract is een mooi woord waar eigenlijk gewoon staar mee word bedoeld. Bij staar neemt de doorzichtigheid van de lens af. Daardoor lijken de ogen ook witter alsof er een witte waas over heen ligt. Deze aandoening kan wel behandeld worden met een specialistische operatie.

  Australian Shepherd

  Levershunt

  Bij een gezonde hond ontvangt de lever normaal gesproken eerst al het bloed uit de maag, darmen, alvleesklier en milt. Bij levershunt is er een afwijkend bloedvat dat er voor zorgt dat het bloed dat uit de darmen komt om de lever heen geleid word. Dit betekent dat het bloed eerst naar de rest van het lichaam gaat en dan pas naar de lever.

  De lever bewerkt en zuivert het bloed voordat het door het lichaam gaat en bij levershunt komt er ongezuiverd bloed in het lichaam. Dit zorgt voor verstoringen en kan er onder andere voor zorgen dat de hersenen niet goed werken.

  Osteochondrosis

  Bij Osteochondrosis (OCS) komen er kleine stukjes kraakbeen en/of bot los in het gewricht. Dit kan op verschillende plekken in het lichaam van de hond voorkomen maar het komt het meeste voor in de elleboog. Ook is dit een aandoening die bijna altijd bij grote hondenrassen voorkomen. Deze losse stukjes worden vaak chirurgisch verwijderd en daardoor knappen de honden snel weer op.

  Epilepsie

  Bij epilepsie krijgt de hond herhaaldelijk toevallen. Hoe vaak dit gebeurd verschilt. Het kan 1 keer in het jaar zijn maar bij ernstige vormen kan het zelfs elke paar dagen voor komen. Bij een aanval is er een soort van kortsluiting in de hersenen die zorgen voor een epileptische aanval. De meeste honden kunnen met de juiste medicatie goed leven met epilepsie.

  Defect aan MDR1 gen

  MDR1 is de afkorting voor Multidrug Resistance gen 1. Dit gen helpt bij de bescherming van het hersenweefsel als de hond te maken krijgt met grote concentraties giftige stoffen. Wanneer een hond een defect heeft aan dit gen is hij gevoeliger voor allerlei soorten geneesmiddelen. Dit kan gevaarlijk zijn als je dit niet weet maar gelukkig kun je dit wel vast stellen met een DNA test.


   
  Mis je nog iets of wil je ons vertellen over jouw hond? Mail ons dan op: info@perfectehond.nl of neem contact met ons op via het contactformulier!

   

  Bezoek ook eens een van onze partners

  0
   0
   Winkelwagen
   Je hebt geen productenTerug naar de winkel